NL
.
Gouden koets gaat naar het Amsterdam Museum
Vandaag is bekend gemaakt de de Gouden Koets niet langer bereden zal worden tijdens Prinsjesdag maar in het Amsterdam Museum terecht zal komen.

Geen "Hulde aan de Koloniën" maar hulde aan de activisten die zich jarenlang hebben ingespannen om de Gouden Koets in het museum te krijgen.

Er is al jarenlang kritiek op de koets onder meer vanwege het zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’ waar tot slaaf gemaakten en gekoloniseerde mensen op een onderdanige manier zijn afgebeeld. In 2011 schreven Afro-Surinaamse activiste Barryl Biekman, activist Jeffrey Pondaag, toenmalig Tweede Kamerlid Harry van Bommel en anderen een open brief getiteld 'Majesteit, de Gouden Koets is een foute koets'.

"Nederland worstelt nog steeds met het koloniale verleden. Nabestaanden van de Nederlandse massamoord in het Indonesische dorpje Rawagede vragen om genoegdoening door de Nederlandse staat maar die beroept zich op verjaring. Nazaten van tot slaaf gemaakten gemaakten op de Antillen en in Suriname vragen excuses van de Nederlandse overheid maar zien het enige kennisinstituut over de Nederlandse slavernij, het Ninsee, met opheffing bedreigd. Kennelijk moet de meest beschamende bladzijde van de Nederlandse geschiedenis uit het collectieve geheugen worden verdrongen."

Mitchell Esajas @mitch_positivity
zal namens #TheBlackArchives in de klankbordgroep deelnemen om een publieksprogramma rondom de "Foute Koets" te organiseren.
Terug