NL
.
Disproportionaliteit in sancties ruikt naar racisme bij KU Leuven
Disproportionaliteit in sancties ruikt naar racisme bij KU Leuven
Enkele jaren geleden nam de KU Leuven een drastische beslissing toen het onderzoekster Barbara Van Dyck ontsloeg na haar activisme waarbij ze wat ggo-aardappelen uit de grond had getrokken. De studenten betrokken bij de dood van de zwarte Sanda Dia kwamen er vanaf met het schrijven van een paper.

Bron: hln.be 03 juni 2011
K.U.Leuven ontslaat onderzoekster die vernieling proefveld verdedigde
De K.U.Leuven heeft een onderzoekster ontslagen die afgelopen zondag deelnam aan de actie van de Field Liberation Movement (FLM). In Wetteren werd toen een ggo-aardappelproefveld van de UGent vernield.

Barbara Van Dyck, onderzoekster aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, is op staande voet ontslagen. Tegen de twee andere onderzoekers die ter verantwoording waren geroepen, worden geen sancties genomen.
“Niet het einde van campagne”
“De betrokkene wordt ontslagen omdat er een onherroepelijke vertrouwensbreuk ontstaan is tussen de instelling en haar. Ze heeft deelgenomen aan de actie en was zelfs woordvoerster. Op televisie heeft ze tijdens de actie gesteld dat deze niet het einde was van de campagne. In het gesprek dat wij met haar hadden, heeft zij op geen enkele manier willen afstand nemen van het gewelddadig karakter van de actie. De twee andere onderzoekers hebben niet deelgenomen aan de actie en hadden wel degelijk hun vragen bij het gebruikte geweld”, aldus Peter Marynen, vicerector onderzoeksbeleid van de K.U.Leuven.

“Aanval op de vrije wetenschapsbeoefening”
De K.U.Leuven veroordeelde meteen na de actie het gebruikte geweld tegen het proefveld. Samen met de andere Vlaamse rectoren bestempelde de Leuvense rector Mark Waer nadien de actie “als een gerichte aanval op vrije wetenschapsbeoefening en een miskenning van democratisch tot stand gekomen beslissingen”.

“Het baart ons grote zorgen dat het Field Liberation Movement zowel de wetenschappelijke methode als de democratische besluitvorming verwerpt en naar geweld grijpt om een overtuiging op te leggen”, aldus de rectoren.

“We zijn van mening dat het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrij onderzoek wordt geschaad door dergelijke gewelddadige acties”, aldus Marynen vrijdag. (belga/mvdb)


Er worden wat ggo-aardappelen uit de grond getrokken en we worden om de oren geslagen met ronkende van de pot gerukte statements als "gebruikte geweld tegen het proefveld", "recht op vrije meningsuiting" en "miskenning van democratisch tot stand gekomen beslissingen" (zowaar miskenning van democratie).

Er sterft een zwarte student tijdens een doop en de Leuvense universiteit... start een Leuven-tribunaal (om in de sfeer van het HLN-artikel te blijven)? Schorst de betrokkenen? Neen, de KU Leuven doet niets. Zelfs geen onderzoek of racisme meespeelde bij het uitvoeren van de rituelen die uiteindelijk tot dood leiden van de zwarte student. Zoals er naar verhouding weinig zwarte inwoners zijn in België zijn er ook weinig zwarte studenten aan de Leuvense universiteit en het is dan ook merkwaardig dat bij een doop waar het al jaren geleden was dat er nog iemand het leven liet het noodlot net de zwarte Sanda Dia overkwam. De betrokken studenten moesten slechts een paper schrijven en konden hun studies verderzetten. Eén van de studenten is intussen zelfs assistent aan de universiteit.
Terug