NL
.
Brussels parlementslid Kalvin Soiresse dient klacht in wegens racisme
Bron: bruzz.be
Brussels parlementslid Kalvin Soiresse dient klacht in wegens racisme
Brussels parlementslid Kalvin Soiresse (Ecolo) is de online racistische verwijten aan zijn adres beu. Hij gaat daarom maandag klacht indienen bij gelijkekansencentrum Unia en volgt daarmee het voorbeeld van burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (ProGanshoren). "Zij hebben mij gevraagd om mijn dossier zo goed mogelijk te spijzen met voorbeelden. En dat ga ik doen, want het is tijd dat dit stopt."

Brussels parlementslid Kalvin Soiresse (Ecolo) zag het aantal racistische berichten in zijn mailboxen op sociale media gevoelig oplopen. De opgelaaide discussie over het al dan niet verwijderen van standbeelden van koning Leopold II uit het straatbeeld is daar volgens de groene politicus de katalysator van. Maar racistische verwensingen aan zijn adres zijn zeker niet nieuw.
Oud zeer

"Toen ik nog coördinerend werk deed voor het collectief Mémoire Coloniale kreeg ik al regelmatig discriminerende berichten te verwerken. Maar de laatste weken is het debiet van de stroom aan racistische opmerkingen gevoelig omhoog gegaan," begint Soiresse zijn verhaal op de website van de RTBF.

Voor Soiresse is de maat vol. Hij gaat daarom maandag klacht indienen bij gelijkekansencentrum Unia. "Ze hebben mij gevraagd om mijn dossier zo goed mogelijk te spijzen met voorbeelden. En dat ga ik zeker doen, want het is tijd dat dit stopt."
Tam-tam

Vooral Twitter blijkt de ideale praatbarak te zijn waar mensen ongestoord xenofobe uitlatingen kunnen ventileren. Zo kreeg Soiresse onlangs nog te horen dat hij 'zonder de kolonisatie nog altijd een kannibaal zou zijn die tam-tam speelde'.

Het was voor hem de figuurlijke druppel. Hij benadrukt wel dat hij niet denkt dat racisme zijn oplossing zal vinden in een radicaal beleid. "Debatteren over standbeelden en ertegen actie ondernemen is legitiem. Maar een mentaliteitsverandering op lange termijn zal enkel mogelijk zijn via het onderwijs."

Voor Soiresse is onderwijs 'een massavernietigingswapen tegen racisme'. Met een aanpassing van de eindtermen en de toevoeging van de geschiedenis van de kolonisatie, zoals opgenomen in het plan van Franse gemeenschapsminister van Onderwijs Caroline Désir (PS), kan er vooruitgang geboekt worden. "Maar dan moet er wel transparantie zijn," waarschuwt hij.

"Het programma moet samengesteld worden door experts met kennis van zaken. Het is daarbij ook belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van Afrika van voor de kolonisatie," aldus Soiresse nog.
Terug