NL
.
Black Lives Matter, ook in België en Nederland
Vandaag zagen we een aantal hoofdrolspelers in het Corona-beleid van de voorbije maanden de voorbereidingen treffen voor het aanwijzen van Black Lives Matter als zondebok voor het geval er een heropflakkering komt van Corona. Onder meer GEES-hoofd Erika Vlieghe nam het woord "horrorcijfer" in de mond. Vlaams minister-president Jan Jambon van het extreem-rechtse N-VA die zijn politieke loopbaan bij het extreem-rechtse Vlaams Blok begon en het maar evident vindt dat mensen van kleur vaker worden gecontroleerd door de politie zet nog het liefst van al zorgmedewerkers en anti-racisten tegen mekaar op door te poneren dat het anti-racismeprotest een "slag in het gezicht is" van zorgmedewerkers.

De duizenden Black Lives Matter-demonstranten droegen een mondmasker, hielden waar mogelijk de nodige afstand en dat alles in de buitenlucht. In wezen deden de Black Lives Matter-manifestanten het beter dan reizigers op het openbaar vervoer omdat reizigers wel mondmaskers dragen maar in kleine gesloten ruimtes pal naast mekaar zitten. Maar toch zal Black Lives Matter de zondebok zijn voor het falend beleid nu en dat van de voorbije maanden.

Het virus kwam overgewaaid uit China waar het sinds december huishield. In plaats van België en Nederland voor te bereiden werd er aan China-leedvermaak gedaan en werden we getracteerd op racistische taferelen tijdens carnavals en op de radio. Toen in februari in China miljoenensteden in lockdown gingen, de economie (het heilig huisje van de meeste maatschappijen op deze planeet) er werd stilgelegd en de eerste doden in Italië vielen luidde het hier onder de "experts" van Scienscano en de GEES nog steeds dat het "maar om een griepje" ging. Mondmaskers om niet jezelf maar andere te beschermen? "Totaal nutteloos"! Carnaval, café, handen geven, kussen, ... tot midden maart allemaal geen probleem. De strategische reserve van mondmaskers werd eerder al vernietigt door de vorige regering waarvan de huidige regeringspartijen toen deel uitmaakten net als Jan Jambon en die andere racist Theo Francken.

De (eerste) Corona-piek ligt intussen achter ons. Onder grote druk van ondernemersorganisaties en het extreem-rechtse N-VA worden scholen sinds 2 juni opnieuw geopend en de geldende veiligheidsmaatregelen verslapt tot er geen meer zijn met de zegen van GEES-hoofd Erika Vlieghe die meedraait met de windrichting. In het onderwijs hoeven leerlingen geen 1,5 meter afstand te houden noch een mondmasker te dragen. Het is dus maar een kwestie van tijd vooraleer de leerlingen mekaar, hun ouders en hun leerkrachten aansteken.

Maar wanneer zich de volgende Corona-piek voltrekt zal het wel niet de schuld zijn van slecht beleid of de afwezigheid van anti-Corona-regels bij kinderen. Nee dan zullen we maar moeten geloven dat het de schuld van Black Lives Matter was.
Terug