NL
.
Politiegeweld in Rotterdam
Politiegeweld in Rotterdam
Helaas hebben we het afgelopen jaar meerdere keren gezien dat de politie weigert om aangiftes op te nemen, ook bij de politie-eenheid Rotterdam. Dat mag niet. Ook krijgen we vaker klachten over taalgebruik van agenten richting mensen van kleur. De afgelopen dagen werden twee aanhoudingen bij ons gemeld, die opvallend genoeg op in hetzelfde weekend en in dezelfde stad plaatsvonden: 30 en 31 mei in Rotterdam.

Wat is er gebeurd?
Bij een van de aanhoudingen werd een Nederlands-Surinaamse vrouw van 23 hardhandig gearresteerd. Dat gebeurde nadat een Nederlands-Curaçaos meisje van 18 met een donkere huidskleur door de politie uitgemaakt werd voor "aap". Bij de andere aanhouding werd een man met een donkere huidskleur met fors geweld gearresteerd, volgens een getuige vanwege belediging van een ambtenaar in functie. Bij beide aanhoudingen was volgens betrokkenen dezelfde agente aanwezig. Met haar knie drukte zij hardhandig de nek van de arrestanten op de grond. Lees hier de verhalen van de arrestatie in het Vroesenpark en de arrestatie in het Roel Langerak Park.

Nieuwe aanhoudingstechniek
In korte tijd zijn er meerdere beelden verschenen van agenten die hun schoen of knie op de nek van mensen zetten bij een arrestatie. Dit gebeurde ook bij de twee meldingen uit Rotterdam.

Racistische uitspraken
Het is niet de eerste keer dat er klachten zijn over agenten van de politie Rotterdam die burgers voor "aap" uitmaken of die zeggen dat "bepaalde bevolkingsgroepen" zich niet aanpassen.

Politie weigert om aangifte op te nemen
We krijgen vaker klachten over de politie dat ze geen aangifte willen opnemen tegen hun eigen agenten. Dit is ook het geval bij de melding van Roel Langerak Park.  Het meisje dat uitgemaakt is voor "aap" is na het incident naar het politiebureau Capelle aan de IJssel gegaan om aangifte te doen. Op het bureau is zij samen met haar zus en nicht weggestuurd en werd er gezegd dat het online gedaan moest worden. Het online formulier verwees door naar het telefoonnummer van de politie. Toen zij dit nummer belden, gaf de politie aan dat de vrouwen alleen een klacht kunnen indienen, geen aangifte en dat het digitaal moet.

Onze visie
Als we kijken naar deze twee meldingen dan zien we buitenproportioneel geweld, een racistische uitspraak en weigering opname aangifte. De politie blijkt niet in staat of niet bereidwillig om er voor iedereen te zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie en Veiligheid om in te grijpen.
Terug