NL
.
Citering van de dag
Bron: sargasso.nl
Citering van de dag
"Nationale Politie profileert etnisch, de belastingdienst profileert etnisch, werkgevers profileren etnisch, makelaars profileren etnisch, overheid als werkgever profileert etnisch maar nee er is geen sprake van institutionele racisme....."

Fatima Elatik reageert op het onderzoek van Trouw en RTL waaruit blijkt dat de Belastingdienst zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren bij de controle van aangiften voor de inkomstenbelasting. Tussen 2012 en 2015 selecteerde de Belastingdienst mensen op grond van hun tweede nationaliteit voor een extra controle. De fiscus erkent dit na vragen van de journalisten.

Het lijstje van 'onthullingen' van discriminatie op grond van afkomst door organisaties wordt inderdaad almaar langer. Hopelijk dringt het nu ook eens door dat discriminatie en racisme niet het gevolg zijn van individuen hier en daar die last hebben van vooroordelen of 'implicit bias', maar dat het denken over niet-witte, niet-westerse burgers is ingebed in procedures, systemen en beleid. En precies daarom is dit zorgwekkend: het probleem is niet dat niemand erbij stilstond, maar dat het door mensen gerechtvaardigd werd geacht.
Terug