NL
.
Spreektekst bijdrage Gemeenteraad over zwarte Piet
Spreektekst bijdrage Gemeenteraad over zwarte Piet
Geachte Commissieleden,

In de afgelopen jaren hebben wij vanuit Rotterdam BIJ1 meerdere keren ingesproken bij de gemeenteraad om in Rotterdam een racisme-vrij Sinterklaasfeest mogelijk te maken. In 2019 heeft Rotterdam stappen gezet richting een racisme-vrije stedelijke intocht. Een trotse burgemeester had het zelfs over de voortrekkersrol van Rotterdam in het nieuwe uiterlijk van Piet. Die voortrekkersrol, dat valt in de praktijk nog best tegen.

Want al hebben wij als Rotterdam, als derde van de vier grote steden, aangegeven op een nieuwe helper van de sint over te gaan, zijn wij wel de enige van deze 3 grote steden die het racisme niet los willen laten. Door de afro-pruiken blijven onze roetveegpieten nog steeds racistische karikaturen.

Daarom zijn wij dus weer hier. Om aan te geven hoe wij van mooie woorden echte daden kunnen maken. Hoe wij als Rotterdam een échte voortrekkersrol kunnen nemen. We kunnen namelijk de eerste grote stad van Nederland zijn die geen subsidie meer verstrekt aan activiteiten met racistische kenmerken. We kunnen de eerste grote stad zijn die dus geen subsidie meer geeft aan activiteiten waar men gebruik maakt van zwarte Piet.

Dat is wat nu op grote schaal nog wel gebeurd. Rotterdam BIJ1 heeft Rotterdammers gevraagd om te melden waar racisme binnen de Sinterklaasvieringen nog openlijk aanwezig was. Dat was op schrikbarend veel plaatsen. We hebben meer dan 100 meldingen binnen gekregen over racistische activiteiten, onder andere gesubsidieerd door de gemeente Rotterdam.

In IJsselmonde en Prins Alexander was de racistische karikatuur op grote schaal aanwezig en leek men de racistische elementen zelfs zo sterk mogelijk uit te willen vergroten. Er zijn ook meldingen van de intochten in Delfshaven, Hoogvliet en Charlois. Elf speeltuinen waren voor niet witte kinderen onveilige plekken, omdat zij daar tijdens een kinderfeest geconfronteerd werden met racisme. De winkelcentra in IJsselmonde en Prins Alexander hingen vol met kwetsende karikaturen.

In IJsselmonde, Prins Alexander, Bloemhof, Hillesluis en Feijenoord meldden ouders dat zij hun kind niet naar school lieten gaan omdat de school, ondanks het verzoek van ouders, weigerde een feest voor alle kinderen te organiseren. Daarnaast zijn er meldingen over sportverenigingen en ook gemeentelijke zwembaden die de racistische karikatuur nog onderdeel lieten zijn van de Sinterklaasactiviteiten.

Zwarte piet is racisme dat staat vast. Onder andere de kinderombudsman, diverse rechters en VN, hebben dat vastgesteld. Wij en met ons veel Rotterdammers vragen ons af waarom de gemeente er voor kiest om racisme in de buurt van kinderen toe staan en zelfs te ondersteunen, want deze gemeenteraad stelt subsidies beschikbaar aan speeltuinen, scholen, sportverenigingen en wijkverenigingen, die vervolgens met dat geld onze kinderen blootstellen aan racisme.

Vanuit BIJ1 willen wij een Sinterklaasfeest voor iedereen. Of dat nu is op scholen, in buurthuizen, bij speeltuinen of winkeliersverenigingen. Als dat gelukt is, dán hebben we als stad een voortrekkersrol. Dan pas zeg je als gemeente: ieder kind doet ertoe in Rotterdam en we beschermen hun rechten. We staan hier om de gemeente en de burgemeester op te roepen echt de voortrekkersrol te nemen en willen de volgende vragen voorleggen aan de wethouder en de burgemeester:

    Vindt de wethouder dat kinderen in Rotterdam racisme vrij moeten kunnen opgroeien?
    Wat zegt het Rotterdamse subsidiebeleid over het subsidiëren van activiteiten waar racisme bij komt kijken? Wat doet de gemeente om dit beleid te handhaven?
    Is de wethouder bereid om actief alle gesubsidieerde instellingen die werken met kinderen te benaderen en aan te geven dat ze geen zwarte Pieten meer in mogen zetten? Zo niet, wat is de motivatie om kinderen bewust racisme te laten ondergaan?
    Is de burgemeester bereid om de door hem benoemde voortrekkersrol écht op te pakken en het Sinterklaasfeest op alle gesubsidieerde locaties en in de openbare ruimte vrij van racisme te maken? Zo niet, waarom niet?
    Is de wethouder bereid om dit jaar echt actief in te gaan zetten op het terugdringen van racisme? Welke stappen wil de wethouder daarin zetten ?
    Is de wethouder bereid om in gesprek te gaan met de organisatie van de stedelijke intocht om ook de laatste racistische kenmerken te laten verdwijnen uit deze intocht? Hoe wil de wethouder dit aan gaan pakken?
    Is de wethouder bereid om in gesprek te gaan met de Rotterdamse scholen om ook daar te komen tot een racisme-vrij Sinterklaasfeest?
    Zijn de partijen in de gemeenteraad bereid zich uit te spreken voor een racisme-vrij Sinterklaasfeest in alle wijken in Rotterdam?
    Erkent de wethouder de kinderombudsman en haar adviezen rondom Zwarte Piet? Zo nee, waarom niet?
Terug