NL
.
Terwijl Baudet de omvolkingstheorie preekt, staat zijn geestesverwant een geweer leeg te schieten
Terwijl Baudet de omvolkingstheorie preekt, staat zijn geestesverwant een geweer leeg te schieten
Meteen na de massamoord op tachtig sociaal-democratische jongeren door Anders Breivik werd het ons verboden erop te wijzen dat Breivik zich had laten inspireren door Geert Wilders en dat hij er dezelfde racistische complottheorieën over de islamisering van Europa op nahield als Wilders. Tegelijkertijd kon Breivik in Nederland al meteen op een indrukwekkende groep bewonderaars rekenen, die hun verering van de massamoordenaar niet onder stoelen en banken staken. Schrijver en columnist Theodor Holman verklaarde zich verwant met Breivik, schrijver Joost Niemöller zei gewoon dat Breivik gelijk had en de in conservatieve kringen bewonderde blogger Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten alias Jaap Mollema (volgens Esther Voet en Ronny Naftaniel een verrijking voor het debat in Nederland; kreeg in Elsevier weekblad een ronkend IM na zijn verscheiden) vond dat het logisch was dat Breivik eerst alle meisjes doodschoot, want dat zijn 'wandelende baarmoeders'. Een internationale Breivik-fanclub werd voorgezeten door, hoe kan het ook anders, een Nederlander.

Die Breivik-cultus werd hier geen strobreed in de weg gelegd. Holmans openlijke bewondering voor Breivik leverde hem alleen maar meer opdrachten op, terwijl journalisten al bij mijn werkgever mijn ontslag stonden te eisen omdat ik ervan werd beschuldigd Lodewijk Asscher een racist te hebben genoemd (wat-ie aantoonbaar is, maar ik had het niet gedaan). Niemöller, die sinds Breivik alleen maar is geradicaliseerd en grossiert in nazistische rassentheorieën en dreigt met gewelddadig verzet, werd voor een prestigieuze boekenprijs genomineerd. NRC-journalisten schreven dat wij naar die mensen moeten luisteren, omdat hun zorgen legitiem zijn. Onze zorgen, de zorgen van mensen die vreedzaam willen samenleven met moslims en andere culturen, werden weggelachen en er werd gedreigd met straf en uitsluiting als we onze mond niet hielden. Vorig jaar moest ik voor de rechter verschijnen omdat ik een racist de oren had gewassen.
Strot afsnijden

En naar Breivik-bewonderaars en andere militante racisten luisteren moesten en zouden we. Wierd Duk, die op een gewapende clash hoopt en elke week in een stuk schrijft dat de moslims de boel overnemen en dat je dat niet mag zeggen, werd een nationale beroemdheid en de weekendbijlages van de kwaliteitskranten hebben elke week weer grote spreads met hagiografische beschrijvingen van de nieuwe, verbeterde Geert Wilders, Thierry Baudet en zijn club. En dag in, dag uit, wordt ons vanuit de media toegebruld: ze komen de boel overnemen, ze verkrachten onze vrouwen, Europa is verloren, ze komen ons allemaal de strot afsnijden, ze zijn al doorgedrongen tot in onze instituties.

Sinds Breivik is het aantal aanslagen door extreemrechtse terroristen alleen maar toegenomen. Regelmatig stapt een zwaarbewapende nazi een moskee binnen om daar zoveel mogelijk moslims af te knallen, altijd haalt ie dezelfde racistische complottheorieën aan die Wilders en Baudet gewoon in het parlement staan af te draaien, maar die ook, in iets maar niet heel veel geraffineerder vorm, worden verspreid door de huidige CDA-leider en door bijvoorbeeld EO-coryfee Tijs van den Brink. De haatretoriek tegen linkse politici die Europa overgeven aan de islamitische horden heeft al geleid tot verschillende moordaanslagen op zulke politici. De Britse politicus Jo Cox en de Duitse Walter Lübcke kunnen het niet meer navertellen.

Nog steeds wordt de dreiging van extreemrechts niet serieus genomen. De dader van de massamoorden in Hanau had zich in november al gemeld bij de Bundesanwalt, maar die heeft daar niets mee gedaan. Ook in Nederland wordt nooit iets gedaan met de vele types die hun massamoordfantasieën er overal, waar ze kunnen, uitbraken. Alleen toen een student een stom liedje zong over Thierry Baudet, kwamen de autoriteiten in actie.
Idiote hatelijkheden

Toen die Duitse nazi zijn wapen stond leeg te schieten in twee shishalounges, was in Nederland zitting zoveel van een showproces gaande tegen de Nederlandse moskeeën, waarvan sommige er nogal conservatieve ideeën op nahouden. Het vuur tegen de moslims werd door politiek en media nog weer even flink opgestookt. Een dag eerder stond Thierry Baudet te orakelen over omvolking en islamisering, precies dezelfde idiote hatelijkheden als die massamoordenaar in Hanau. Dit is onze toekomstige premier.

Hoe weet ik dat er ook nu weer helemaal niks gaat veranderen? Omdat onze huidige premier een tweet verstuurde in reactie op Hanau: 'Voor extremisme is geen plaats in Europa', luidt de laatste zin van die tweet. Het is een totale ontkenning van de werkelijkheid. Europa is bijna helemaal overgenomen door de rechtsextremisten. Waar ze niet rechtstreeks aan de macht zijn, sturen ze vanaf de zijlijn de brave sociaaldemocraten en christendemocraten aan, zoals hier in Nederland. In de Tweede Kamer zitten lieden die er precies dezelfde denkbeelden op nahouden als de daders van Hanau, Christchurch, Utoya en de 100 of zo andere recente aanslagen door extreemrechts. In de Eerste Kamer zit iemand die het jammer vindt dat de mooie ovens van Adolf Hitler niet meer in gebruik zijn.
Racisten kwetsen

Op Twitter gonst het van de horzels die, meer nog dan na de aanslag van Anders Breivik, links de schuld geven van Hanau, omdat die vluchtelingen uit moslimlanden in Europa toelaat.

Maar waar maakt onze overheid jacht op? Op margebloggers die racisten hebben gekwetst en op moslims die vrouwen geen hand willen geven.

Het is een kwestie van tijd dat ook Nederland zal worden opgeschrikt door een massamoord door aanhangers van Baudet, Wilders en/of Wierd Duk en dergelijke. De vraag is niet of er een aanslag komt, maar wanneer. Want media en politiek blijven de geesten driftig oververhitten met hun racistische stemmingmakerij.
Terug