NL
.
Avatar
Avatar
De klassieke film Avatar uit 2009 is een allegorie van het conflict tussen de Afrikaanse spirituele beschaving naast de westers kapitalistische.

Zelfs de naam van de inheemsen van de buitenaardse planeet, de Omaticaya, is een toe-eigening van het Omotische volk van Ethiopië. Het Yoruba-woord Aye betekent wereld, dus combineerden ze de Omotic-Aye (Omotic World) in de mythische Omaticaya. De kleding van de Omaticaya is een directe kopie van de traditionele stijl van de Maasai-Samburu-bevolking van Kenia en Tanzania, met invloeden van de Dinka-Nuer-cultuur uit Zuid-Soedan.

De naam van de godheid van de buitenaardse planeet is Ewa, wat een toe-eigening is van Iwa, de orisha van een evenwichtig karakter in Yoruba die de ideale ethische toestand vertegenwoordigd. Hoewel beperkt tot een concept in Europese academici op de Yoruba, is Iwa niet alleen het concept van een evenwichtig karakter, maar een wezen zelf, dat wordt beschouwd als de vrouw van Orunmila. Ze heeft echter geen priesterschap omdat ze universeel is voor alle priesterschappen, net zoals Esu geen priesterschap heeft maar door iedereen wordt vereerd. Hetzelfde gold voor Kemet, waar Maat (de Nijlvallei gelijk aan Iwa) geen tempels voor haar liet bouwen omdat ze in alle opzichten een universele grootheid was.

Zelfs de naam van de Queenmother in de film is Moat. Dit is gewoon een vermenging van de godinnen "Maat" en "Mut" van de Nijlvallei.

Ewa's relatie met een enorme boom van zielen als symbool van haar als de schepper als een natuurgod, is een directe toe-eigening van Waaqa, het God-concept in de Oromo-cultuur van Ethiopië.

Waarom zouden ze ons verhaal zo goed vertellen?

Omdat gif het best kan worden ingenomen wanneer het wordt gemengd in heerlijk eten. Hoe geweldig de film ook is in veel opzichten, hij blijft nog steeds trouw aan de modus operandi van Eurosupremacism in die zin dat de "Witte Jezus" redderfiguur een Europoidale man is. Hij scheidt ook het gearrangeerde huwelijk van de Zwarte heldin (Neytiri die van Neterit is wat godin in Mdu Ntchr betekent) en haar rechtmatige toekomstige echtgenoot. Door zijn verraad wordt ook haar familie vermoord, maar ze houdt nog steeds van hem. Dat wordt toewijding aan het White Saviour-syndroom genoemd.
Terug