NL
.
Straatnaam met nazi-colloborateur "Cyriel Verschaeve" krijgt nieuwe naam in Breendonk, extreem-rechtse partijen N-VA en Vlaams Belang zijn tegen naamsverandering
Bron: www.vrt.be
Straatnaam met nazi-colloborateur
Het gemeentebestuur heeft beslist om de naam van de Cyriel Verschaevestraat in deelgemeente Breendonk te veranderen. Want, "in tijden van opkomend radicalisme", zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V), "is het not done om een nazicollaborateur als Verschaeve te eren".

Cyriel Verschaeve was een West-Vlaamse priester en dichter. Een man ook die zich al snel tot het nazisme bekeerde, en harde propaganda daarvoor voerde. Zo slaagde hij erin om nogal wat jongeren te overtuigen om mee met de Duitsers te gaan vechten tegen het communisme aan het Oostfront in Rusland.

Zeker in Breendonk, waar het bekende Fort een getuige is van de nazi-wreedheden, ligt dat moeilijk. De discussie over de straatnaam is er al tien jaar aan de gang, en de gemeenteraad nam maandagavond uiteindelijk de beslissing de naam te schrappen.

Dat heeft, zo zegt burgemeester Koen Van den Heuvel, te maken met het "gewijzigde politieke klimaat". "In tijden van opkomend radicalisme en extremisme is het goed dat een lokaal bestuur, zeker met de woonkern Breendonk, zo iemand niet langer roemt met een straatnaam. Cyriel Verschaeve geloofde tot op de laatste dag in het naziregime en heeft het gepromoot."
3.600 mensen zaten gevangen in Breendonk

De (voormalige) Cyriel Verschaevestraat wordt slechts door de A12 gescheiden van het Fort Van Breendonk, het kamp waar de nazi's dissidenten en Joden opsloten, martelden en executeerden of naar een concentratiekamp doorstuurden.

Zo'n 3.600 mensen hebben er gevangen gezeten. Van hen zijn er 303 gestorven in Breendonk, werden er 54 op een andere plek terechtgesteld, en overleden nog eens 1.741 anderen in een concentratiekamp waar ze vanuit Breendonk naar toe gestuurd werden.
De buurt (en N-VA en VB) zijn tegen

N-VA en Vlaams Belang verzetten zich tijdens de gemeenteraad tegen de naamsverandering. Volgens N-VA had dat vooral met praktische bezwaren te maken. Fractieleider Jan Van Camp: "Cyriel Verschaeve, ja, dat is wat het is. Ik kan daar niets op aanvullen. Onze kritiek is dat de straatbewoners niet betrokken waren bij de beslissing."

Die straatbewoners waren om praktische redenen tegen de naamsverandering, dat bleek al uit een eerdere enquête. Nu zullen ze zelf een nieuwe naam voor de straat mogen kiezen.

Eerder beslisten de besturen van Kortrijk en Lanaken om de Cyriel Verschaevestraat op hun grondgebied een nieuwe naam te geven (wat Kortrijk ook met de Leopold II-laan deed). In Lanaken werd de straat genoemd naar Anne Frank.
Terug