NL
.
Racisme is puur en onversneden (wit) suprematisme. Neerkijken op andere mensen en culturen.
Racisme is puur en onversneden (wit) suprematisme. Neerkijken op andere mensen en culturen.
Ik ben er niet echt meer van overtuigd dat we in Nederland meer over de geschiedenis van de slavernij zouden moeten onderwijzen. Het gaat in ieder geval niet zorgen voor een empathische p'tatta 2.0 of het verdwijnen van racisme. Sterker nog, als ik zo om me heen kijk, hoe diepgeworteld anti-zwart racisme is, gaat de opgedane kennis over het slavernijverleden eerder zorgen voor een verlangen naar die oude tijden van weleer.

Er is een speciaal soort afwijking voor nodig om als witte man, met subsidie, een voormalige slavenplantage op te kopen in Suriname en er een toeristische trekpleister van te maken, waar je martelwerktuigen mag aanraken. Leuk voor met de kinderen. Of je bek vol te kladden met zwarte schmink, een afro-pruik op te zetten en je lippen knalrood te maken en dan niet uit jezelf te begrijpen dat dit niet okay is. Je moet deze mensen werkelijk alles uitleggen. We hebben hier te maken met een bijzondere soort.

Privileges en racisme
Vorige week ging ik een kijkje nemen bij een privilege walk. Een groep van zeer hoog opgeleide managers van een gerenommeerde bank krijgt een training. Het topje van de boreale samenleving, een ware bron van intellect, zou je denken.

Deze mensen krijgen een uur lang in Jip en Janneke-taal uitleg over privileges en racisme en snappen er werkelijk geen reet van. Vervolgens doen ze een infantiel soort racisme Annemaria koekoek, waarbij ze vragen over hun privileges krijgen en na elke vraag een stapje naar voren of naar achteren moeten doen. Op een gegeven moment staan de witte mensen natuurlijk voor en de mensen van kleur meters achter ze. Kijken de witte mensen achterom, naar de beteuterde snoetjes van die twee Surinamers en die ene Marokkaan en ja hoor, nu snappen ze 't.

Vernederend, om te zien hoe mensen van kleur hun lichamen moeten inzetten om witte mensen tot bewustwording te brengen. Als het over racisme gaat, hebben ze ineens het verstand van een kleuter.

Wit suprematisme
Terugkijkend op decennia van activisme is het een naïeve gedachte geweest dat racisme voortkomt uit onwetendheid en angst voor het onbekende. Racisme is puur en onversneden (wit) suprematisme. Neerkijken op andere mensen en culturen. Dat er in jou bewust en onbewust overtuigingen leven dat jouw cultuur superieur is. Dat jouw leven meer waard is dan dat van zwarte en bruine mensen.

Als je zwart bent, moet je zielig met waterige oogjes in een camera kijken en smeken om genade. Een ervaring delen over etnisch profileren of vertellen dat je een banaan naar je hoofd kreeg. 'Pijn' en 'gekwetst' zijn daarbij graag gehoorde woorden. Je moet laten zien dat je gebroken bent. Doet me denken aan de befaamde scène uit 'Roots', waarin held Kunta Kinte gemarteld wordt, tot hij de hem opgelegde naam uitspreekt. 'Pijn', zo heet je. Je moet je opstellen als slachtoffer, zodat die ander je redder kan zijn. Zwarte mensen moeten hier echt mee stoppen.

Stop. Hier. Mee.

Empathie voor narcisten
Mijn maag draait gewoon elke keer weer om als ze in praatprogramma een Jandino of een rapper laten opdraven om het over zo'n complex en structureel maatschappelijk onrecht als racisme te hebben. Ze zouden nooit Bonnie St. Claire of Barbie uitnodigen om het over de erfenis van de Eerste Feministische Golf te hebben, maar als het over racisme gaat, is elk zwart mens kennelijk goed genoeg. Superioriteit. Krijgen we weer een anekdote van een volwassen persoon die vertelt dat ie vroeger gepest is of iemand laatst bij de bakker "zwarte piet" naar 'm riep en dat ie 'auw' heeft en dan kijkt Jeroen Pauw 'm gespeeld empathisch aan, braaf zoals ie dat geleerd heeft bij de cursus 'empathie voor narcisten'.

Het gaat niet over pijn of gekwetste voetballers. Racisme is een misdaad. Onrechtmatig. Immoreel. Het ontwricht een maatschappij. De gevolgen van racisme voor de arbeidsmarkt, economie, klimaat, huisvesting, onderwijs, criminaliteit, wetenschap en mentale gezondheid, daar komen we niet aan toe want witte mensen zijn nog aan het verwerken dat de negerzoen van ze is afgepakt.

Het is echt belachelijk simpel om een politieke carrière te beginnen op basis van een A4'tje racisme, superioriteit, islamofobie en vreemdelingenhaat. Wil je voor een lekker salaris de Tweede Kamer in zonder enige ervaring, roep iets wat net weer een stapje verder gaat dan wat de laatste xenofobische partij roept en je bent verzekerd van een zetel.

Verdienmodel
Het Nederlandse volk is te simpel voor woorden. Als je bij de volgende verkiezingen etnische zuiveringen belooft, krijg je alle aandacht die je nodig hebt en kan je vier jaar lang iets meer dan 8000 euro per maand cashen. Racisme is een verdienmodel.

Uitgerangeerde politici en entertainers roepen iets over tradities, zwarte mensen, Marokkanen of schminken zichzelf zwart en ze stijgen in de peilingen of zijn weer even in de gratie. Mensen verdienen grof geld dezer dagen door zichzelf als zwarte Piet te verhuren. In Nederland kun je met racisme omroepbaas worden en een carnavals-hit scoren.

Stop met het doen van een beroep op de empathie en het inlevingsvermogen van witte mensen. Je gaat niet de bewustwording krijgen waar je naar verlangt. In plaats daarvan voed je de ander juist in zijn superioriteitsdenken, door hem te bevestigen in de overtuiging dat je volledig afhankelijk bent van zijn genade.

Rigters postte dit artikel op Facebook maar Facebook dat in het verleden al vaker werd beschuldigd van racisme verwijderde het bericht en censureert daarbij andermaal anti-racismeactivisten.

Klik hier voor het volledige artikel.

Terug