NL
.
Criminele framing
Criminele framing
Begin deze week was één van onze KOZP-leden onderweg naar huis. Ze viste in haar jaszakken voor haar huissleutels, maar wat ze daar aantrof markeert een nieuw dieptepunt in de agressie en het geweld dat wij als activisten over ons heen krijgen.
In haar zak vond ze namelijk een zakje met cocaïne. Ze is geen druggebruiker en het zakje was niet van haar. De dag daarop was - zonder toeval - de popup demo in Heerhugowaard waar zij aanwezig zou zijn. Uit voorzorgsmaatregelen en met een brok in haar keel heeft ze meteen haar telefoon uitgezet en heeft zich direct ontdaan van de drugs omdat ze zeker wist dat ze niet veilig naar de politie kon gaan.

Als de politie de volgende dag de harddrugs had aangetroffen, had haar dat een flinke boete, en/of strafblad/gevangenisstraf kunnen opleveren. We hebben het vaak over media framing wat ook nu weer toepasselijk is: in dit geval het stereotype en beeld dat mensen van kleur vaker betrokken zijn bij criminaliteit.

Het zijn inmiddels allang niet alleen maar dreigementen; er worden bewust wetten overtreden om activisten de mond te snoeren. De radicalisering van extreem-rechts zorgt ervoor dat juist de manifestatie van vandaag zo belangrijk is.

Kom ook staan tegen racisme en geweld.

Klik hier voor het volledige artikel.

Terug