NL
.
Pop-up demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Gemeentehuis Heerhugowaard
Pop-up demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Gemeentehuis Heerhugowaard
Vandaag protesteerde Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het centrum van Heerhugowaard. Het onaangekondigde protest werd georganiseerd omdat de burgemeester van Heerhugowaard vorige week, 48 uur voor de intocht, besloot om de overeengekomen demonstratieplek te veranderen. KOZP kreeg een nieuwe, onvoldoende zichtbare en hoorbare, locatie toegewezen. Dit resulteerde erin dat het KOZP onmogelijk werd gemaakt om het protest doorgang te laten vinden.

Het onaangekondigde protest begon in het overdekte winkelcentrum Middelwaard, hier heeft KOZP 20 minuten geprotesteerd. Hierna vertrokken de demonstranten naar de voorkant van het Stadhuis, daar werd de burgemeester opgeroepen, om de demonstranten te woord staan. Toen dit niet gebeurde, zijn de demonstranten het Stadhuis binnengelopen. Deze actie leidde tot de komst van de loco-burgemeester van Heerhugowaard die de vreedzame demonstranten te woord stond. De KOZP demonstranten deelden hun ongenoegen over de schending van de afspraken die met de gemeente gemaakt waren, waardoor de vreedzame demonstratie tijdens de sinterklaasintocht van afgelopen zaterdag geen doorgang kon vinden. Ook gaf KOZP aan dat de gemeente ervoor dient te zorgen dat de sinterklaasintocht, waar zij sponsor van zijn, een feest van alle kinderen wordt. De loco-burgemeester heeft toegezegd dat zij er zorg voor zal dragen dat er een gesprek komt waarin de genoemde klachten besproken zullen worden.

"KOZP eist een demonstratie op een plek waar onze stem voor een inclusief Sinterklaasfeest hoorbaar en zichtbaar is. We hopen dat burgemeesters zich beseffen dat als onze protesten niet gefaciliteerd worden, wij dit zelf zullen faciliteren." - Jerry Afriyie.

Tijdens de pop-up actie werden de demonstranten uitgescholden met racistische en seksistische opmerkingen en leuzen door winkelbezoekers en (jonge) omstanders. Desondanks kon het protest ongehinderd worden afgemaakt, en verliep de actie rustig.

Bekijk hier de livestream:
https://www.facebook.com/hhwkanhet/videos/1014207575597020/UzpfSTExNTU4Njg1OTg0MDcyMToxNjAzNjE3NjIwMjk4OTc/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met KOZP via: kozwartepiet@gmail.com
Terug