NL
.
Woordvoerder Rijswijk Kan Het met dood bedreigd voorafgaand aan intocht
Woordvoerder Rijswijk Kan Het met dood bedreigd voorafgaand aan intocht
"Het is echt heel erg angstig. Mijn man heeft zelfs met de lichten uit thuis gezeten omdat hij bang was." Rosalie is woordvoerder Rijswijk Kan Het en wordt met de dood bedreigd. De organisatie is gelieerd aan Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en protesteert morgen in Rijswijk tijdens de intocht.

Rosalie zegt tegen RTL Nieuws dat de politie alles doet om haar en haar gezin te beschermen. "Ik vind het echt absurd."

'Kogel door mijn kop'

De bedreigingen gaan ver, vertelt ze. "Bijvoorbeeld dat ik een kogel door mijn kop verdien. Zelfs de naam van mijn zes maanden oude baby wordt genoemd op social media." De politie surveilleert bij haar huis en bij dat van haar ouders.

Rosalie benadrukt dat ze net als KOZP een vredige demonstratie wil. Vanuit de andere kant verwacht ze wel 'heftige dingen'. "Mensen die naar ons gaan roepen en schreeuwen en schelden. We hebben de afgelopen tijd als organisatie zoveel bedreigingen gekregen dat er zware politie bewaking komt op de plek waar we gaan demonstreren."
Zwaar vuurwerk

De week voor de landelijke intocht werd KOZP tijdens een vergadering in Den Haag nog het slachtoffer van een aanslag. Het gebouw werd bekogeld met zwaar vuurwerk, ramen werden ingegooid en auto's vernield.
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Kick Out Zwarte Piet belaagd, jongste verdachte 13 jaar oud

Rosalie durfde dan ook niet naar de grote demonstratie van afgelopen zaterdag in Den Haag. Daar kwamen in totaal 900 andere KOZP-sympathisanten op af. "Toch ben ik doorgegaan met de demonstratie in Rijswijk, omdat ik vind dat ik het moet doen en daarnaast heb ik wel echt vertrouwen in de politie."
'Geen commentaar'

Rijswijk Kan Het demonstreert samen met KOZP morgen op een parkeerterrein naast het oude stadhuis. "Het is langs de route van Sinterklaas, daar zijn we wel blij mee." Rosalie verwacht zo'n 50 tot 100 medestanders. Tot nu toe zijn er 75 aanmeldingen, waarvan er 49 uit Rijswijk zelf komen. "De rest komt uit verschillende plekken van Nederland", zegt ze.

De gemeente Rijswijk wilde tegenover RTL Nieuws geen commentaar geven of op de bedreigingen reageren.
Terug