NL
.
Rotterdam keert Zwarte Piet definitief de rug toe: ‘De roetveegpiet is helemaal geaccepteerd’
Bron: www.ad.nl
Rotterdam keert Zwarte Piet definitief de rug toe: ‘De roetveegpiet is helemaal geaccepteerd’
Het is zaterdagmiddag, rond 13:00 uur, als de pakjesboot van Sinterklaas aanmeert bij het Willemsplein in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb, vergezeld door zijn jongste dochter, verwelkomt Sinterklaas, die meteen merkt dat de gespannen sfeer van voorgaande edities compleet uit de lucht is. Geen enorme spandoeken aan de reling van de Erasmusbrug, geen actievoerders op het plein of opstootjes in de stad.

De enige spanning die de goedheiligman wel kan voelen, is die gezonde spanning van duizenden kinderen op het Willemsplein, die hopen op strooigoed en cadeautjes in hun schoen. Kinderen vanuit de hele stad. Van allerlei rangen en standen, achtergronden en culturen.

De roetveegpieten op de kade moeten flink aan de bak. De rolschaatsen onder de voeten van Skatepiet komen goed uit. Telkens als zijn zak met pepernoten leeg is, rolt hij vliegensvlug naar een opslagpunt onder de Erasmusbrug, waar nieuw snoepgoed in zijn zak wordt gestopt. ,,Vroeger vulden we nog boterhamzakjes. Nu nemen de kinderen enorme juten zaken mee naar de intocht", grinnikt hij.

Helemaal geaccepteerd
Geen enkel kind heeft hem met verbaasde ogen aangekeken en gevraagd waarom hij niet inktzwart is, erkennen ook collega's Hiphoppiet en Hobbelpiet. ,,Wij hebben geen enkele opmerking over de kleur van de pieten gehad van kinderen. Echt nul. De roetveegpiet is helemaal geaccepteerd."

Dit tot grote tevredenheid van burgermeester Ahmed Aboutaleb. ,,De wijziging van het uiterlijk van Zwarte Piet was onvermijdelijk", zegt hij. ,,Rotterdam neemt vaak de leiding in maatschappelijke vraagstukken die in dit land spelen, zoals de transformatie van Zwarte Piet. Dat is iets om trots op te zijn."

,,Sinterklaas moet een feest zijn voor iedereen", vervolgt Aboutaleb. ,,Ook voor de kinderen die het minder goed hebben. Twintig procent van de Rotterdamse gezinnen leeft onder het minimum: er is wat geld, er is eten en de kinderen kunnen naar school, maar dan houdt het wel op. Hopelijk wordt het voor hen ook een mooie Sinterklaas."

Voordat de goedheiligman de kinderen op het podium toespreekt, vertelt hij dat het nog een wonder is dat alle cadeautjes verpakt en al klaarliggen om verspreid te worden in de Maasstad. ,,Ik was pakketjes aan het inspecteren in het ruim en toen viel de deur op slot. De Pieten hebben mij bevrijd. Waar zou ik toch zijn zonder hen? Of ik Zwarte Piet mis? Ach, de schoorstenen zijn vandaag de dag een stuk schoner. Daar zien we nu gelukkig het effect van."

Op het podium spreekt de goedheiligman vervolgens zijn welbekende oneliners uit. Of die kinderen zoet zijn geweest. 'Ja? Nou, dan mogen jullie je schoen zetten.' Eén van die kinderen, de zesjarige Pip, hoopt dat Sinterklaas een walkietalkie en een op afstand bestuurbare auto in zijn schoen stopt. Zijn moeder lacht. ,,We gaan het zien", zegt ze, terwijl ze aanstalten maakt om de Sint op zijn paard door de stad te volgen.

Ook daar is de sfeer feestelijk, op een enkele incident na, waarin demonstrerende Zwarte Pieten roetveegpieten verbaal aanvallen: ,,Schaam je! Wat een belabberde Piet ben jij!"

Voor de ingang van het World Trade Center aan de Coolsingel staat de Zwarte Pieten-familie Kuipers. Ze delen buttons en stickers met een Zwarte Piet-logo uit en klagen over 'buitenlanders die onze cultuur kapen.' Moeder Jose: ,,Die vent uit Ghana (leider van actiegroep Kick-Out Zwarte Piet Jeffrey Afriyie, red.) maakt alles stuk."

Dochter Ellen: ,,Zwarte Piet is het probleem niet. Het is een symptoom. Het ware probleem is we elkaar uitschelden en dat we onze kinderen niet leren om elkaar te respecteren. Daar moeten we wat aan doen. Niet het uiterlijk van Zwarte Piet aanpassen."

Het relaas van enkele pro-Zwarte Pieten ten spijt, keert Rotterdam het zwart geschminkte hulpje van Sinterklaas definitief de rug toe. Het feest is teruggegeven aan de kinderen. Alle kinderen.
Terug