NL
.
Pro-Pieten verstoren intochten, scheppen grimmige sfeer
Pro-Pieten verstoren intochten, scheppen grimmige sfeer
Pro-Pieten hebben bij verschillende intochten voor problemen gezorgd door agressief gedrag, intimidatie of zich niet aan de regels te houden. In Apeldoorn bij de 'officiële' intocht werden pro-Pieten van de extreemrechtse Pegida gearresteerd omdat ze buiten een toegewezen gebied demonstreerden, meldt Omroep Gelderland:
De demonstranten voerden actie tegen de roetveegpieten en voor behoud van Zwarte Piet. De politie verzocht de actievoerders hun protest voort te zetten in de daarvoor bedoelde demonstratievakken, maar ze weigerden. Uiteindelijk besloot de politie, vlak voor aankomst van Sinterklaas, de Pieten op te pakken. Dat gebeurde op het moment dat voorman Edwin Wagensveld journalisten te woord wilde staan.

Een van de arrestanten bleek in het bezit van een steekwapen.

In Emmen intimideerden pro-Pieten journalisten die verslag wilden doen. Burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA) weigerde het vrijheidsbelemmerende gedrag van de pro-Pieten te veroordelen en stelde dat de journalisten "niet zo moeten piepen".

    Journalisten die bedreigd worden door pieten-hooligans moeten volgens burgemeester @evoosterhout niet zo piepen. #kinderfeest #dvhn pic.twitter.com/MXiPtceNNF

    — Matthijs Sorgdrager (@MatthijsS) November 16, 2019

In Emmen verstoorden pro-Pieten ook de intocht. Door het agressieve gedrag van de mannen moest de route van de Sint gewijzigd worden, meldt RTV Drenthe:
Op het Raadhuisplein in Emmen is vanmiddag een opstootje geweest tijdens de intocht van Sinterklaas. Voorstanders van zwarte piet kregen het aan de stok met de politie. Ook werden er rookbommen en eieren gegooid. De politie gebruikte een wapenstok om de rust weer terug te laten keren. Niemand is aangehouden. De route van de intocht is na het incident iets aangepast. Sinterklaas en zijn gevolg zijn niet langs de demonstranten gekomen, het Raadhuisplein is uit de route geschrapt.

In Eindhoven waar de intocht van de Sint ook ontsierd werd door kwetspieten, werden twee arrestaties verricht. In Alkmaar moest de politie ingrijpen om te verhinderen dat pro-Pieten zouden oprukken naar vreedzame betoging van KOZP. De sfeer werd grimmig genoemd. Ook in Leeuwarden dreigde agressie van pro-Pieten.

In Nijmegen trachtten officiële kwetspieten tevergeefs KOZP-demonstranten te provoceren.

In Den Haag was de politie massaal aanwezig om een manifestatie van KOZP te beschermen tegen pro-Pieten. Zo'n zevenhonderd mensen namen deel aan het protest tegen de racistische karikatuur. De demonstratie verliep rustig. De organisatie had een eigen ordedienst die samen met de deelnemers na afloop begeleidden naar het nabijgelegen Centraal Station. Deelnemers werd na afloop dringend aangeraden zich te ontdoen alle uiterlijke kenmerken van deelname aan de demonstratie, zoals protestborden- en -sticker en buttons. Groepen pro-Pieten zouden de buurt rond het station onveilig maken.

KOZP-voorman Mitchell Esajas maakte in een toespraak bekend dat de beweging de strijd tegen het Piet-racisme opvoert met als doel in 2020 de totale verbanning van de karikatuur. KOZP zal daarvoor het hele jaar actie gaan voeren, een keer per maand. Ook wil de groepering vóór 5 december een gesprek met premier Rutte over onder meer het institutioneel racisme in het land. KOZP wil ook gaan protesteren tegen het toenemende geweld en agressie dat niet alleen anti-racisme activisten treft maar bijvoorbeeld ook homo's. Die aankondiging werd onthaald op luid applaus.

Het was voor het eerst in vijf jaar protest tegen de kwetspiet dat KOZP ongehinderd kon demonstreren tegen de racistische karikatuur en meteen de grootste tot nu toe. Bij elkaar demonstreerden er verdeeld over verschillende steden volgens KOZP circa duizend mensen tegen Zwarte Piet.

Foto's: Joop en ANP

    Grote opkomst in Den Haag tegen de kwetspiet. Relaxte maar vastberaden sfeer. "We komen volgend jaar weer als het moet" pic.twitter.com/bfqK2UD29q

    — Francisco van Jole (@2525) November 16, 2019

Eerder:

Als enige van de vier grote steden gebruikt Den Haag nog kwetspieten met racistische kenmerken bij de intocht van Sinterklaas. De volwassenen die het kinderfeest organiseren verkiezen conflicten boven verandering. Met als gevolg dat een theaterschool kinderpieten heeft teruggetrokken, sponsoren zijn afgehaakt en racisme-bestrijders op een afgelegen plek demonstreren die zwaar beveiligd wordt tegen mogelijk gewelddadige acties van pro-Pieten. Vorige week nog werd een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), een actiegroep die vreedzaam protesteert tegen racisme, aangevallen. Vijf personen uit Den Haag, waaronder een minderjarige, werden gearresteerd.

Pro-pieten hebben vrijdagnacht langs de intocht honderden affiches geplakt waarop KZOP-voorman Jerry Afriyie is afgebeeld als Zwarte Piet. Winkeliers en anderen hebben de discriminerende posters in allerijl weggehaald. "De posters zijn geplakt met behanglijm en voor je dat weg hebt. Het gaat om honderden posters. Het brengt bovendien schade toe aan partners met wie we samenwerken. Ik ging vanmorgen met veel energie van start, maar dit maakt verdrietig", aldus Peter Boelhouwer, organisator van de intocht tegenover Omroep West.

Uit een verklaring die Boelhouwer aan NRC geeft wordt duidedlijk dat de behoudzucht vooral een wens van ouderen is.
Boelhouwer is al twintig jaar betrokken bij de Haagse intocht. Sinterklaas is sinds 1983 dezelfde, oud-politieman Ruub Petow. En één van de pieten, vertelt Boelhouwer, is 85 en loopt al 74 jaar mee. "Het gaat hier van vader op zoon", zegt hij. Dat zijn ook tradities, en die "moet je de tijd geven om te veranderen. Nu hebben sommigen het gevoel dat hun iets wordt ontnomen."

In de krant komt ook socioloog Shervin Nekuee aan het woord die op andere oorzaken wijst dan het hardnekkig koesteren van een traditie:
Hij noemt de Zwarte Piet-discussie in Den Haag "een symptoom" en wijst op allerlei kwesties die in de stad spelen, zoals de ernstige discriminatie op politiebureau Hoefkade in de Schilderswijk, waar agenten zich "Marokkanenverdelgers" noemden, of de Surinaamse vrouw in Duindorp bij wie er ruiten werden ingegooid. Het stadsbestuur onderzoekt of er in die wijk sprake is van structurele discriminatie. Nekuee verbaast zich erover dat stadsbestuurders de segregatie als vanzelfsprekend beschouwen. "Den Haag mist leiderschap dat de stad kan verbinden."

Den Haag is in veel opzichten de meest conservatieve van de vier grote steden. Zo is het opvallend dat de stad ook een in verhouding groot contingent salafisten kent.
Terug