NL
.
Raadslid GroenLinks doet aangifte om doodsbedreiging na afloop van Zwarte Piet-debat
Bron: ad.nl
Raadslid GroenLinks doet aangifte om doodsbedreiging na afloop van Zwarte Piet-debat
Het Haagse raadslid Serpil Ates van GroenLinks heeft aangifte gedaan van bedreiging met de dood. Ze zegt gisteren in het stadhuis bedreigd te zijn na het spoeddebat over de aanval op Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

,Mensen mogen mij haten en het niet met mij als volksvertegenwoordiger eens zijn. Maar we gaan elkaar niet bedreigen", zegt Serpil Ates.

Haagse gemeenteraadsleden spraken gisteren over de spanning rond de intocht van Sinterklaas en het geweld van vrijdag gericht op het congres van KOZP. Ramen werden die vrijdag door pro-Zwarte-Piet-activisten ingegooid en auto's vernield.

Ates, die tegen Zwarte Piet is, sprak gisteren in het spoeddebat haar afkeuring uit over de bestorming van KOZP. ,,GroenLinks wil nogmaals steun betuigen aan KOZP en haar leden die blootgesteld zijn aan racisme en geweld in onze stad van vrede en recht.''
Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © AD

Na het debat verliet Ates de raadzaal en liep naar de uitgang van het stadhuis. Bij de trap in de hal werd ze opgewacht en, zo zegt ze, met dodelijk geweld bedreigd. Ates beende daarop gelijk naar de beveiliging die op zoek ging naar de man, maar die was verdwenen.

Het incident zit Ates hoog. Gisteravond deed ze direct aangifte bij de politie. ,,Ik heb een olifantenhuid en ben wel situaties gewend als volksvertegenwoordiger, maar deze bedreiging ging te ver. We gaan niet aan elkaar komen. Het debat ging juist over het fundamenteel recht op vergadering en demonstratie. En dat we van elkaar moeten afblijven. Als we aan elkaars vrijheden gaan komen, gaan we te ver.''
Terug