NL
.
Britse journalistenunie roept Nederlandse journalisten op tot objectiviteit
Britse journalistenunie roept Nederlandse journalisten op tot objectiviteit
Journalisten die verslag doen van het zwarte Pietendebat dienen zich te houden aan de journalistieke regel dat "van journalisten geen materiaal dient te komen dat discriminatie op basis van ras en kleur bevordert". Dit staat in een motie die vandaag werd aangenomen door de National Executive Council  (NEC) van de Britse Unie van Journalisten NUJ in London.

"De NEC ondersteunt journalisten in Europa die zich inzetten voor discriminatie-loze verslaggeving van zwarte Piet en ook zij die proberen een discussie op gang te brengen over zijn rol in Nederland en Belgie in de 21-ste eeuw," staat in de motie.

Het document waarin de Britse journalistenorganisatie zich dapper uitspreekt tegen blackface, staat lijnrecht tegenover het standpunt van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Die schreef enkele maanden geleden aan de Secretaris-Generaal van de NUJ: "We zijn niet voornemens acties tegen zwarte piet te ondersteunen. We zien het als een politieke aangelegenheid en als neutrale, onafhankelijke journalistenbond nemen we geen standpunt in, in deze kwestie."

De motie was aangezwengeld door Marvin Hokstam, uitgever van AFRO Magazine, in reactie op wat hij onethische verslaggeving over de zwarte piet demonstranten door Nederlandse journalisten noemde.  

"Ik schreef als lid van de Black Members Council van de NUJ vorige maand een motie, waarin journalisten in heel Europa werden opgeroepen om OBJECTIVITEIT, het hoogste goed van de journalistiek, hoog te houden. Dat de motie in Londen aangenomen is door de National Executive Council van de NUJ is geweldig!" reageert Hokstam.

"Journalistiek wordt ook een pijler van de democratie genoemd; en het geweten van de gemeenschap. Journalistiek onderwijst een volk. Wat een journalist schrijft of uit, is wat door veel mensen als waarheid en richtlijn wordt geaccepteerd.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten wilde zich hier niet over uitlaten, en dat is Bullshit!. zwarte Piet gaat niet om politiek, maar zelfs de politiek dient zich over racisme uit te spreken. Maar dit ging niet om zwarte Piet of politiek. Dit gaat om journalistiek. En objectiviteit. En ethiek. Hoog journalistiek goed."

Hij vertelt dat hij zich stoorde aan de subjectieve verslaggeving over zwarte Piet. "Als journalist kreeg ik braakneigingen toen vorig jaar Mitchell Esajas en Jerry Afriyie voor gure linkse terroristen werden uitgemaakt in de Telegraaf. Ik moest bijna huilen toen Trouw een opiniestuk publiceerde waarin Afriyie werd geadviseerd op te rotten uit Nederland. Het huilen stond me nader dan het lachen toen de Volkskrant  activisten "Zeurpieten" noemde in 2017.

En ik wilde uit protest samen met Jerry achterin de bus plaatsnemen toen hij daar door Pauw werd geplaatst. Ik vond het verschrikkelijk toen Seada Nourhussen bij Trouw wegging, omdat ze zich niet gesterkt voelde door haar redactieleiding. En ik dacht vergeefs dat dit soort praktijken niet meer zouden gebeuren, totdat ik vorige maand een opruiend artikel zag waarin activisten door de redactie "boos" genoemd werden ...

Voor mij is het feit dat de NUJ de motie aannam groots!. Want wat we daar als journalistiek opgediend kregen was geen journalistiek. Daar stak bagger ver boven uit. En daar was de NUJ het over eens! Racisme en vooringenomenheid hebben geen plek in journalistiek; ook onbewust niet."

Hokstams initiatief wordt later deze maand ook nog eens breed uitgelicht in "The Journalist", het vakblad van de NUJ.

Hij sprak expliciet dank uit aan de Nederlandse afdeling van de NUJ, en met name haar voorzitter Tony Sheldon, voor de ondersteuning om de motie voor de NEC te krijgen.

Klik hier voor het volledige artikel.

Terug