NL
.
Alleen roetveegpieten bij sinterklaasintocht in Rotterdam
Alleen roetveegpieten bij sinterklaasintocht in Rotterdam
Aan de intocht van Sinterklaas in Rotterdam doen dit jaar alleen 'roetveegpieten' mee. Er is dus geen ruimte voor zwarte piet. Dat heeft wethouder Bert Wijbenga deze week aan de gemeenteraad laten weten.

Vorig jaar leidde de intocht in Rotterdam nog tot ongeregeldheden. Het ging om confrontaties tussen anti-Zwarte Pietbetogers en voorstanders van de geschminkte knecht van de Sint. Met de keuze voor de roetveegpiet wil Wijbenga bijdragen aan 'een ontspannen samenleving'.

Lees ook: Vier aanhoudingen bij opstootjes Rotterdamse Sintintocht

"Het Sint-Nicolaas Intocht Comité (SNIC) heeft zelf geen mening over het uiterlijk van piet, maar wil niet voorbijgaan aan de emotie en beroering die zwarte piet teweegbrengt in de samenleving", laat Wijbenga weten.

Met het besluit volgt de stedelijke intocht de opstelling van de NPO. Organisatoren van lokale sinterklaasactiviteiten kunnen hun eigen afweging blijven maken. "Rotterdammers zijn prima in staat voor zichzelf te bepalen hoe zij invulling willen geven aan het Sinterklaasfeest, al dan niet met roetveegpieten", schrijft de wethouder.
Terug