NL
.
Sommige mensen willen de aarde zien branden
Sommige mensen willen de aarde zien branden
Where to begin? Een gek stak drie mensen neer in Groningen en PVV-senator Marjolein Faber tweette dat de dader een Noord-Afrikaans uiterlijk had, 'kennelijk een hekel aan bier heeft' en dat we dat niet mogen weten van de media.

Maar de dader is een witte man, een oude witte man, een boze oude witte man, zo'n type dat de hele dag op allochtonen en op Greta Thunberg zit te schelden, al dan niet vol met bier.

Die Eerste Kamer, vroeger had die een zekere respectabiliteit. Daar deden eminences grises aan reflectie. Als er in de Tweede Kamer weer eens een hysterisch wetsvoorstel werd ingediend door mediageile Telegraaf-lezers met scoringsdrang, ging er van de Eerste Kamer tenminste nog een dempende werking uit op al die Sturm und Drang. Maar die tijd is voorbij. De Eerste Kamer zit, net als de Tweede, vol met racistisch schoftentuig van de meest verachtelijke soort.
Mooie ovens

Annabel Nanninga, bijvoorbeeld. Die het jammer vindt dat de mooie ovens van Hitler niet meer in gebruik zijn. Ze was vrijdagochtend op televisie om morele oordeeltjes te vellen over de scholieren die staakten voor maatregelen tegen de vernietiging van de aarde. Nanninga, die haar middelbare school nooit heeft afgemaakt en spijbelde omdat ze school saai vond, vindt dat de stakende scholieren worden geëxploiteerd en dat ze beter kunnen gaan staken tegen 'massa-immigratie'.

Het boerkaverbod, dat twee maanden geleden van kracht werd, heeft geresulteerd in nóg meer agressie tegen moslimvrouwen. Handhaven! roept de VVD, de partij die meer veroordeelde criminelen telt dan de maffia, desondanks over dat verbod. 'Onze rechtsstaat is geen Febo-muur. Elke wet moet worden gehandhaafd!' Nou ja, sommige wetten moeten kennelijk meer worden gehandhaafd dan andere wetten. Frauderende kustvissers hoeven van de VVD niet worden aangepakt. Racisten evenmin. Nee, wie stelling neemt tegen racisme, díe moet voor de rechter verschijnen.
Nazi's deugen

Ik zie opeens weer heel veel Rutger Bregman langskomen in de media. Bregman heeft een nieuw boek geschreven, waarin hij betoogt dat de meeste mensen deugen. Dat is de titel ook: 'De Meeste Mensen Deugen'. Of zoiets. Als je kijkt naar de indrukwekkende opkomst bij het Klimaatprotest, vrijdag, zou je hem bijna gelijk geven. Maar ik herinnerde me een essay van Bregman, waarvan dit nieuwe boek kennelijk een uitwerking is. Daarin betoogt hij dat de nazi's niet slecht waren, maar het allemaal deden uit pure goedheid. Ze wilden de wereld verbeteren, zegt Bregman. Net als jij en ik!

Jij deugt, zegt Bregman, en jij deugt en jij deugt. Annabel Nanninga deugt en Marjolein Faber deugt en die mannen en vrouwen die moslima's slaan en bespugen deugen ook. Theodor Holman, die zich verwant voelt met Anders Breivik maar niet met Greta Thunberg, die deugt ook. En de politiemannen die zichzelf Marokkanenverdelgers noemen, net als de nazi's zijn het deugmensen, dromend van een betere wereld.

Zou het Marjolein Faber, die mensen opstookt tegen moslims en allochtonen, om een betere wereld te doen zijn? En Annabel Nanninga, die niet gelooft in de gevaren van Klimaatopwarming maar scholieren wel bang probeert te maken voor een niet-bestaande massa-immigratie, doet ze dat uit idealisme? Oude mannen als Wierd Duk, die 24/7 als beesten tekeer gaan tegen Greta Thunberg, doen die dat voor hun kinderen en kleinkinderen?
Koninkrijk der Hemelen

"Some men just want to see the world burn", zegt de butler van Bruce Wayne in een Batman-film. Alfred Pennyworth, zo heet die butler, kent Marjolein Faber, Annabel Nanninga en Elma Drayer niet dus we nemen hem niks kwalijk en maken daarvan "some people just want to see the world burn."

Letterlijk, kennelijk, vandaar de steun voor de Braziliaanse en Amerikaanse presidenten en de blinde haat jegens Greta Thunberg. Ik heb daar een theorie over, beter dan die van Bregman: als de Apocalyps niet doorgaat, komt het Koninkrijk der Hemelen er ook nooit.

Hé, toch uit inherente goedheid, dus. Vergeet alles wat hierboven staat.
Terug