NL
.
Grotesk racisme
Grotesk racisme
De voorzitter van de jongerenafdeling van het CIDI, Hidde van Koningsveld, gooit er regelmatig Engelstalige tweets uit om internationale aandacht te vragen voor antisemitische incidenten in Nederland. Er zit een patroon in die tweets: Van Koningsveld wil alleen dat de hele wereld het weet als het antisemitisme zich voordoet in linkse of allochtone kringen. Over een FvD'er die een nare opmerking maakt over, zeg, 'de lange tenen van de machtige en rijke joodse gemeenschap', zul je hem niet snel horen.

Gisteren wilde Van Koningsveld graag de rel rond een inbeller in een radioprogramma in het wereldnieuws. Het gaat om de publieke omroep, 'that receives public funding', waarop een gek naar het schijnt acht minuten lang tekeerging over joodse geldzucht, zonder dat de presentator ingreep.

Ik zou meer onder de indruk zijn als Van Koningsveld ook een Engelstalige tweet zou hebben gewijd aan Annabel Nanninga, die het jammer vindt dat de mooie ovens van Adolf Hitler niet meer in gebruik zijn, want dan had ze er ene Frans Traas in kunnen gooien. Nanninga is trouwens ook van die lange joodse tenen, die ik hierboven aanhaalde.
Trossen joden

Ik kreeg laatst een mail van iemand die me verweet dat ik in herhaling val omdat ik steeds weer begin over die mooie ovens. Dat klopt. Er wordt altijd een boel lawaai maakt over antisemitisme, terwijl Annabel Nanninga op het schild getild wordt, zelfs door journalisten van wie je beter zou verwachten wordt beschouwd als het 'verstandige' geluid binnen het Forum voor Democratie, en nu gewoon senator is in de Eerste Kamer. Daar wringt toch iets? Dan ben je dus niet echt verontwaardigd over antisemitisme, als je het antisemitisme van Nanninga wel verdraagt, en van Bart Nijman, en van GeenStijl en zelfs van de zoon van NSB-leider Meinoud Rost van Tonningen, die het gewoon in een interview in de Volkskrant heeft over 'trossen joden' die in het bankwezen zitten, en je gaat alleen los als het een moslim is, of een Marokkaan, of een links- of deugmens die iets verkeerds zegt.

Daarom zal ik tot in den treure blijven herhalen dat Annabel Nanninga het jammer vindt dat de mooie ovens van Hitler niet meer in gebruik zijn.
Marokkanenhaat

En er is nog iets onwelriekends aan deze rel. De presentator van dienst, op het moment dat de inbeller zijn antisemitische rant aan het afsteken was, heet Morad El Ouakili. Marokkaan dus. En dan krijg je dus de bekende verdachtmakingen aan het adres van de hele Marokkaanse gemeenschap. Bijvoorbeeld van, hij ontbreekt echt helemaal nooit, Wierd Duk van de voormalige nazi-krant, die meent dat de antisemitische inbeller er opvattingen op nahoudt die 'niet als afwijkend gelden' in het 'milieu' van El Ouakili.

En hoppa, daar gaat het domrechtse trollendom weer. 'Morad is moslim vandaar dat hij het zolang toeliet. De jodenhaat zit bij elke moslim heel diep in het hart', aldus Mike I. 'Tsja..die presentator is een marokkaan, althans een moslim..', tweet 'Stone'. 'Ik zou zeggen lees koran en mein kampf en zoek verschillen......geen..', meent 'Je maintriendrai'.

Typisch, dat antisemitisme door zovelen in Nederland altijd als excuus gebruikt wordt om tegen moslims en allochtonen tekeer te gaan. En denk maar niet dat Gert-Jan Segers eist dat racisten en islamofoben gestraft worden. Islamofobie is geen racisme, volgens Segers, en moslims kiezen er zelf voor om moslim te zijn.
Grotesk racisme

El Ouakili heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij niet ingreep en zelfs 'uit nieuwsgierigheid' vragen ging zitten stellen aan de antisemitische inbeller. "Wat bedoel je met 'jodengespuis'?"

Het had mij kunnen overkomen, eerlijk gezegd. Je zit je programma te presenteren en opeens meldt zich iemand met een tirade die zo grotesk racistisch is, dat je alleen maar ironisch kunt reageren. Ik doe het vaak zelf, als iemand op Twitter me begint uit te leggen dat de moslims erop uit zijn de wereld te onderwerpen. "U weet er veel van! Vertel me er alles over!"

Ik ken El Ouakili niet en luister nooit naar de radio, maar zie op Twitter wel vaak klachten langskomen over inbellers en geïnterviewden op Radio 1 die tegen moslims tekeer gaan. In de Tweede Kamer staat een gek te ranten over 'Marokkanengif' en keurige journalisten prijzen hem voor de geweldige manier waarop hij het debat voert. Politie-agenten noemen zichzelf 'Marokkanenverdelgers' en de politiechef die dat racisme aankaart, díe wordt naar huis gestuurd.
Moslims uitroeien

Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is voor een presentator, dat hij niet doorheeft dat hij wél moet ingrijpen als iemand tekeer gaat tegen joden, en moet aanmoedigen en vragen stellen als iemand Marokkanen of moslims wil uitroeien.
Terug