NL
.
Amsterdam wil bedrijven die discrimineren uitsluiten van aanbestedingen
Bron: www.nu.nl
Amsterdam wil bedrijven die discrimineren uitsluiten van aanbestedingen
De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om bedrijven die discrimineren uit te sluiten van aanbestedingen. Ook wil de gemeente nagaan of geëist kan worden dat een bedrijf waarmee ze zaken doet een diversiteitsbeleid voert.

Dat staat in het Werkplan Aanpak Arbeidsdiscriminatie, dat de verantwoordelijke wethouder Rutger Groot Wassink aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Daarin wordt een reeks maatregelen en voornemens van de gemeente beschreven om discriminatie op de werkvloer aan te pakken en te voorkomen.

In het werkplan staat ook dat de gemeente discriminatie wil tegengaan door onder meer de meldingsbereidheid van medewerkers te vergroten als zij discriminatie ervaren of waarnemen.

Daarnaast wil de hoofdstad managers binnen de gemeente trainen op het gebied van arbeidsdiscriminatie, om hen inzicht te geven in de eigen vooroordelen en divers personeel te laten werven.
Gemeente zet in op mysteryguests

De gemeente maakte eerder dit jaar al bekend zogeheten mysteryguests in te zetten om het eigen sollicitatiebeleid te beoordelen. Daarvoor werkt Amsterdam samen met de organisaties Doetank Peer en Artikel 1.

In die test worden twee identieke cv's naar veertig Amsterdamse stagebedrijven binnen verschillende sectoren gestuurd. Daarbij is één cv van een fictieve student met een niet-westerse naam en het tweede cv van een fictieve student met een westerse naam.

Bedrijven die voor de persoon met de westerse naam kiezen, worden door de gemeente gebeld om toelichting te geven.
Terug