NL
.
Herstelbetalingen voor de slavernij zijn terecht én achterstallig
Herstelbetalingen voor de slavernij zijn terecht én achterstallig
Je kon erop wachten, natuurlijk, de protesten van de reactionaire witte mannen tegen alleen al het idee dat Nederland excuses zou moeten maken voor zijn slavernijverleden. Zij hebben geen slaven gehad, zij hebben niet verdiend aan de slavenhandel, hun voorouders waren simpele turfstekers, die hadden het veel zwaarder dan de zwarte slaven. Bovendien waren het de Arabieren die slaven hielden. Uiteraard zijn het vooral de types die een leuke boterham verdienen met racisme, hun zogenaamde 'politiek-incorrecte' stukjes, die falikant tegen het maken van excuses zijn, laat staan herstelbetalingen aan de nazaten van slaven.

In NRC Handelsbad maakt socioloog Eric C. Hendriks het weer bont. De kwaliteitskranten hebben altijd een favoriete reactionaire racist die gedurende een lange periode overal zijn stront over mag uitschijten. Een tijdje terug was het de griezel Sebastian Valkenberg wiens radicalistisch-kleinburgerlijke meninkjes over de 'antiracismepolitie', 'multiculti-onzin' en zelfs de etnische afkomst van de rector magnificus van de VU je overal voor je kiezen kreeg. Tegenwoordig is Eric C. Hendriks onvermijdelijk. Hendriks steunt Trumps onzalige muur langs de grens met Mexico en vindt dat de linkse indoctrinatie op onze universiteiten moet stoppen. Behalve in NRC schrijft hij ook veel voor het rabiaat-racistische The Post Online.
Verkrachte betovergrootmoeder

Uiteraard vindt ook Hendriks dat er 'geen rekening openstaat met het slavernij-verleden'. Om die stelling te onderbouwen, voert hij een aantal drogredenaties aan, onder andere de observatie dat 'een Afro-Surinaamse Nederlander ergens een blanke slaveneigenaar in haar stamboom kan hebben'.

Kan het cynischer? Als een betovergrootmoeder van je is verkracht door een witte plantage-eigenaar die haar als zijn bezit beschouwde, dan heb je een slavenhouder in je stamboom en dat maakt je recht op herstelbetalingen wel een beetje ingewikkeld, volgens Hendriks.

Natuurlijk wordt ook de gedachte dat de slavernij van 150 jaar geleden nog doorwerkt in de verhoudingen tussen wit en zwart van vandaag de dag, door Hendriks van tafel geveegd. Daar wordt het 'slachtofferschap' maar door gevoed, vindt Hendriks. Mannen als Hendriks haten 'slachtofferschap', als dat niet voorkomt uit de angst voor de ondergang van het Europese Avondland en Witte Genocide, that is.
Zwarten disciplineren

Je mag het van Hendriks niet eens hebben over discriminatie en onderdrukking als consequentie van de slavernij, want daardoor wordt de autoriteit ondergraven van witte docenten op school, die hun zwarte studenten niet eens meer durven disciplineren (hoe krijg je het uit je wit-suprematistische pen), waardoor ze juíst op het verkeerde pad raken en je gunt die kinderen - in gedachten zie je Hendriks een meewarig gezicht opzetten - toch veel beter dan dat?

Och, als het maar waar was dat zich in de VS een beetje inhielden als het om het 'disciplineren' van jonge zwarten gaat. Sander Philipse vond binnen drie seconden via Google een overzicht waaruit blijkt dat ook op de Amerikaanse scholen zwarten aanzienlijk grotere kans lopen op een disciplinaire schorsing. Hendriks baseert zijn drogreden dus ook nog op een onbeschaamde leugen.

En waarom worden zwarten nog steeds gediscrimineerd? Omdat ook de nazaten van witte turfstekers nog zijn vergiftigd met het racisme dat door de grote westerse filosofen was ontworpen met het specifieke doel de handel in zwarte mensen te legitimeren, en de genocide van de oorspronkelijke Amerikanen. De grondleggers van onze democratische rechtsstaat, filosofen als John Locke, hebben het uitsluiten van Afrikanen, Aziaten en oorspronkelijke Amerikanen vastgelegd in hun rechtsstatelijke grondbeginselen. Met andere woorden: het racisme als legitimatie van de ontmenselijking van zwarte en bruine mensen zit in het DNA van onze westerse cultuur en onze democratische rechtsstaat.
Gediscrimineerd op de arbeidsmarkt

Dat betekent dat zwarten al worden geboren met een achterstand, in een wereld waarin ze geminacht en chronisch onderschat worden, slechter onderwijs krijgen, slechtere gezondheidszorg, zelfs worden gediscrimineerd door de apparatuur die is ontworpen door witte mensen voor witte mensen, worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, ten gunste van witte mensen. Met andere woorden: er wordt nog steeds grof geld verdiend aan de onderdrukking van de nazaten van zwarte slaven.

Dus hell yeah, excuses zijn op hun plaats, door Eric C. Hendriks en Jan Dijkgraaf en mijzelf aan zwarte Nederlanders. En ook voor herstelbetalingen is het hoog tijd. Witte mannen genieten al eeuwenlang een free ride op de ruggen van zwarte en bruine mensen. Wie zijn medemensen financieel benadeelt, moet dat compenseren.
Terug