NL
.
Zwarte Piet uit het Sinterklaasjournaal!
Bron: facebook.com
Zwarte Piet uit het Sinterklaasjournaal!
Volgende week is het 1 juli, Keti Koti, een Surinaams begrip dat Verbroken Ketenen betekent. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een lange en schaamtevolle periode in de Nederlandse geschiedenis. Maar tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van die lange periode van slavernij zichtbaar en voelbaar in de Nederlandse samenleving. De hele discussie in Nederland rondom de afschaffing van Zwarte Piet is misschien wel de beste illustratie van hoe diep onbewust racisme is geworteld in de Nederlandse samenleving. Nooit eerder liet een volk het masker van beschaving zo nadrukkelijk vallen als bij het simpele verzoek om een racistisch en karikaturaal verzinsel aan de moderne tijd aan te passen. In 2018 heeft een aantal leden en activisten van Rotterdam BIJ1 deelgenomen aan de Anti-Zwarte Piet demonstraties in onze stad. Rotterdam BIJ1 heeft diepe waardering voor alle mensen die toen de straat op zijn gegaan om op te komen de rechten van mensen op een racisme vrije samenleving. In de gewelddadige aanslagen van dat weekend toonde het racisme ongeschminkt zijn lelijke gezicht. Het feit dat extreem rechte partijen en personen in steeds grotere getalen naar de intochten komen om daar hun racistische ideeën uit te dragen maakt glashelder dat Zwarte Piet een racistisch haatsymbool is. Sinds mensen steeds luider verzoeken de pieten af te schminken is het racistische gezicht van Nederland is tevoorschijn gekomen en laat dit zich niet langer door een laagje zwarte schoensmeer verbergen. Juist daarom is het voor ons van groot belang om ons zichtbaar en hoorbaar in te zetten voor een inclusief sinterklaasfeest in Rotterdam.
• Wij willen een stedelijke intocht zonder Zwarte Piet.
• Willen geen Zwarte Piet meer op scholen, in huizen van de wijk en de openbare ruimte.
• Vinden dat we een situatie moeten creëren waarin kinderen veilig, gelijkwaardig, vrij van racisme en discriminatie op kunnen groeien.
Daarom hebben wij juist nu ,in de aanloop naar Keti Koti , op woensdag 19 juni 2019 ingesproken bij de gemeente Rotterdam om hier nogmaals ons standpunt duidelijk te maken.
Kort samengevat was onze boodschap als volgt;’
‘Wij vragen de gemeente Rotterdam om het Sinterklaasfeest in Rotterdam inclusief te maken. In het beleidsplan ‘Relax, dit is Rotterdam’ staat dat Rotterdam een stad zonder meerderheden is, een stad van diversiteit, een stad waarin iedereen zich thuis voelt. Een stad waarin we luisteren naar elkaars pijn en waar gelijkwaardigheid op grond van artikel 1 van de grondwet bovenaan staat. Dat zijn mooie woorden. Toch gaat er vanuit de gemeente een groot bedrag aan subsidie direct en indirect naar feesten met een racistisch karakter en de gemeente, in de vorm van de burgemeester, ontvangt de racistische karikatuur van harte en bied extreem rechts verkleed als Pegida Pieten de ruimte om tussen de kinderen te protesteren voor het behoud van racisme, terwijl dat bezorgde Rotterdammers die tegen racisme demonstreren zo min mogelijk ruimte krijgen.
Opnieuw willen wij de gemeente vragen haar verantwoordelijkheid te nemen om onze Rotterdamse kinderen te beschermen tegen racisme, door op te treden tegen uitingen van racisme en door zeker niet actief deel te nemen aan racistische activiteiten.'

In de bijgevoegde video is de hele tekst te beluisteren.

Woensdag is er een ‘Zwarte Piet uit het Sinterklaasjournaal! Keti Koti bijeenkomst’ georganiseerd door “NTR komt niet over de brug” Tijdens deze bijeenkomst zullen BIJ1-voorvrouw Sylvana Simons en The Black Archives & New Urban Collective-medeoprichter Mitchell Esajas spreken over de rol van de NTR in het Zwarte Piet-debat en over de koloniale erfenis waar Zwart Piet een van de bekendste uitingen van is. Een aantal leden vanuit kernteam Rotterdam BIJ1 zal hier aanwezig zijn en we nodigen onze leden van harte aan ook aan te sluiten.

(wel aanmelden via de link in het evenement)
Terug