NL
.
Flyeractie tegen Zwarte Piet in kantine van publieke omroep NTR
Flyeractie tegen Zwarte Piet in kantine van publieke omroep NTR
Vandaag voerden zes mensen in Hilversum actie tegen Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal. De actie vond plaats tijdens de lunchpauze in de goed gevulde kantine van het NTR-gebouw. Ze deelden in totaal ruim honderd flyers uit. Daarin vroegen ze alle NTR-medewerkers om zich uit te spreken voor de verdwijning van de blackface-figuur uit het Sinterklaasjournaal, een programma onder verantwoordelijkheid van de NTR. De meeste aanwezigen reageerden positief. “Zwarte Piet uit het Sinterklaasjournaal? Dat wordt tijd!” En: “Ja, dit soort acties kun je verwachten als er niets verandert”. Na 10 minuten vertrokken de actievoerders weer. De actie was georganiseerd door de groep “NTR komt niet over de brug”, die in 2018 actie voerde tegen Zwarte Piet op het station Hilversum Mediapark.

De flyertekst is als volgt:

Wij zijn activisten tegen Zwarte Piet. Wij vragen NTR-medewerkers om zich uit te spreken vóór de verdwijning van de blackface-figuur uit het Sinterklaasjournaal.

Voor de NTR is het maatschappelijke debat over Zwarte Piet een verdienmodel. De makers van het Sinterklaasjournaal lijken te denken: hoe meer debat, hoe meer aandacht voor ons programma. Maar wij willen geen debat, wij willen dat de racistische karikatuur wordt afgeschaft.

In 2018 suggereerde de NTR dat Zwarte Piet zou verdwijnen uit het Sinterklaasjournaal, maar later bleek de figuur daar nog steeds onderdeel van te zijn. Het Sinterklaasjournaal promootte de blackface-figuur zelfs door aan te geven dat “ervaren” pieten nog steeds “echt” zwart zijn.

Alle pieten in het Sinterklaasjournaal dragen pagepakjes die gebaseerd zijn op de kleding die totslaafgemaakte kinderen ooit droegen. De meeste pieten waren weliswaar niet egaal zwart geschminkt, maar enkelen nog steeds wel. Als de pieten door de schoorsteen gaan worden hun gezichten steeds zwarter en hun haar blijkbaar ook (ze dragen zwarte pruiken). Hun kleding blijft brandschoon. De illusie van roetvegen wordt daarmee weer tenietgedaan. Zo blijven deze pieten een blackface-uitstraling hebben, zeker als hun gezichten meer dan een enkele zwarte veeg bevatten.

Vrijwel alle pieten worden neergezet als dom en onnozel, een restant van de racistische stereotypering van zwarte mensen. Het plot van 2018 draait er zelfs om dat de Pieten analfabeet blijken te zijn. Als de NTR elke schijn van racisme wil vermijden, dan moeten ze een hele nieuwe piet bedenken (zoals dat in Amsterdam is gedaan). Nu zijn de roetveegpieten niet meer dan een slappe poging om zowel voor- als tegenstanders tevreden te stellen. Dat leidt ertoe dat blackface in stand wordt gehouden.

De gemeente Apeldoorn organiseert de nationale intocht dit jaar en geeft aan samen met de NTR tot een nieuw soort sidekick (‘helper’) voor Sinterklaas te willen komen; dit is het uitgelezen moment om voor eens en voor altijd af te rekenen met Zwarte Piet, zowel in het Sinterklaasjournaal als in de nationale intocht!

NTR-medewerkers, lever kritiek op de zwartepietfiguur in het Sinterklaasjournaal!

NTR Komt Niet Over de Brug

Klik hier voor het volledige artikel.

Terug