NL
.
Het is niet normaal dat Wierd Duk bepaalt wie er Sinterklaas mag zijn
Het is niet normaal dat Wierd Duk bepaalt wie er Sinterklaas mag zijn
Zo verontwaardigd als het journaille is over het ontslag van Zihni Özdil als Kamerlid voor GroenLinks, zo stil blijft het over het nieuws dat Erik van Muiswinkel zich heeft moeten terugtrekken als Amsterdamse Sinterklaas.

Geen analyses over een 'vrijdenker' die de mond wordt gesnoerd, of dat het corps van Sinterklazen blijkbaar alleen uit 'grijze muizen' mag bestaan en dat de 'kadaverdiscipline' zo verstikkend is. Integendeel, dat Van Muiswinkel zich terugtrok omdat zijn rol als Sinterklaas op 'gespannen voet' staat met zijn 'activistische werk' als columnist en cabaretier, wordt in brede kring met instemming begroet. Sinterklaas hoort 'neutraal' te zijn, vindt iedereen, en moet 'boven alle partijen staan'.

Dit is de grootste apekool die ik ooit heb gehoord. Sinterklaas hoort misschien neutraal te zijn (lieve kinderen, stoute kinderen, hij houdt van ze allemaal), maar hoezo moet de acteur die hem speelt dat ook? Zit er in het pak van Pino uit Sesamstraat soms een grote blauwe vogel? Mag Hamlet alleen worden gespeeld door besluiteloze heethoofden?
Farizeeër

De ware reden dat Van Muiswinkel zich gedwongen voelt om zich terug te trekken, is dat hij zich uitspreekt tegen extreemrechts en meningen ventileert waar Telegraaf-journalist Wierd Duk het mee oneens is. Duk is, vanaf het moment dat bekend werd dat Van Muiswinkel Sinterklaas zou spelen, een campagne gestart om dat te voorkomen. Onvermoeibaar sprak Duk op Twitter de gemeente Amsterdam, de burgemeester en iedereen die hij maar kon bedenken aan om Van Muiswinkel te belasteren en te besmeuren en ze ervan te overtuigen dat hij geen Sinterklaas mocht zijn. Gebruikmakend van zijn enorme trollenleger hebben Duk en de rest van De Telegraaf zich ervan verzekerd dat de kwestie een echte controverse werd, die niemand kon zijn ontgaan.

Daarbij toonde Duk zich een ware farizeeër. Hij verwijt Van Muiswinkel te schelden, terwijl hijzelf iedereen, met wie hij het niet eens is, steevast verrot scheldt. En een modelburger is Duk ook niet echt, aangezien hij koortsachtig campagne voerde voor de Blokkeerfriezen, die een fikse veroordeling aan hun broek kregen voor hun levensgevaarlijke terreuractie tegen een groep antizwartepietactivisten.
Mooie ovens

De media droegen uiteraard hun steentje bij in de lastercampagne tegen Van Muiswinkel. Onder andere door steeds te herhalen dat hij een voorstander van Zwarte Piet zou hebben uitgescholden voor 'kankerlul', terwijl in werkelijkheid Van Muiswinkel iemand, die beweerde dat de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet even erg waren, op satirische wijze liet zien dat er wel degelijk verschil is. "Als jij het verschil niet wil zien tussen ons betoog en dat van 'hun', ben je denk ik een domme kankerlul."

Er zit straks een senator in de Eerste Kamer die het betreurt dat Hitler is vergeten ene Frans Taas in zijn mooie ovens te schuiven en een andere toekomstige senator wil graag poezelig beginnen met de deportatie van moslims uit Nederland, maar iemand die op satirische wijze een vertegenwoordiger van het Redelijke Midden op zijn nummer zet, mag geen Sinterklaas zijn.
Naargeestig Sinterklaasfeest

En dat ik kennelijk de enige ben die zich daar boos om maakt, vind ik best schokkend. Tot nog toe was het alleen Duk zelf die meende een vinger in de pap te hebben in het personeelsbeleid van alle bedrijven en organisaties in Nederland. Hij droeg al eerder een vakbond op zich van een medewerker te ontdoen die kritiek op hem had gehad, en ook het vervoersbedrijf, waar de man voor werkt, werd door Duk en zijn trollen belaagd. Toen een jurist hem, terecht, een 'stuk schimmel' noemde, eiste Duk dat hij ontslagen werd door zijn universiteit en dat de PvdA hem royeerde als lid. Ook mijn werkgever valt-ie regelmatig lastig. Duk is echt geschokt dat ik nog steeds niet ontslagen ben. Iedere wetenschapper en docent met een mening die Duk onwelgevallig is, krijgt een soortgelijke behandeling.

Nu is het hem dan eindelijk gelukt iemand een baantje te laten kwijtraken. Een prestigebaantje, en mij kan dat naargeestige Sinterklaasfeest gestolen worden, maar toch. Het is onbestaanbaar dat een fascistoïde hufter als Duk bepaalt wie er Sinterklaas mag spelen en wie niet. Dat Duk bepaalt wie wat wel en niet mag zeggen en welke straf er moet staan op een overtreding. Wie ziet Duk liever als Sinterklaas, Arthur van Amerongen, misschien?
Mooie middelvinger

Nu van Muiswinkel het niet wordt, zie ik maar één alternatief. De Amsterdamse Sinterklaas kan en mag de goedkeuring van Wierd Duk niet wegdragen. Daarom moet Patrick Mathurin 'm worden. Dat zou een mooie middelvinger zijn naar het racistische schorem dat hier de laatste jaren de dienst uitmaakt.
Terug