NL
.
'Maak van Leopold II-laan de Afrikalaan'
Bron: www.bruzz.be
'Maak van Leopold II-laan de Afrikalaan'
Voormalig Pride-coördinator Alan De Bruyne lanceert een opmerkelijke oproep op sociale media. Met de slogan 'No to Avenue Leopold II Laan', waar De Bruyne zelf woont, wil de nummer 2 op de lijst van One.Brussels een alternatieve naam bekomen voor de Leopold II-laan. "Ik schaam mij telkens ik mijn adres moet opschrijven."

De discussie over straatnamen die naar de koloniale periode verwijzen woedt al langer in België. In juni 2018 werd aan de metro van de Naamsepoort het Lumumbaplein ingehuldigd. Dat was het resultaat van ongeveer 15 jaar actievoeren van lokale organisaties.

Alan De Bruyne werkt al enkele jaren als diversiteit- en inclusieconsulent. Toch was hij niet altijd zo goed op de hoogte van de polemiek over koloniaal erfgoed in Brussel. "Ik wou dit al langer doen maar verschillende zaken, onder andere de Canvas-documentaire 'Kinderen van de kolonie', hebben mij gepusht om niet langer aan de zijlijn te blijven staan."
'Afrikalaan'

De Bruyne woont zelf op de Leopold II-laan en schaamt zich naar eigen zeggen iedere keer dat hij zijn adres moet opschrijven. In overleg met experten zoals Tracy Tansia, die ook voorkomt in de Canvas-documentaire, besloot hij stappen te ondernemen en de gemeentes Koekelberg en Molenbeek aan te schrijven. Daarnaast vraagt hij betrokkenen om te stemmen op hun favoriete alternatief: "Momenteel staat de Kinshasa-laan voorop, maar ik verkies de Afrika-laan."

Ook Tansia heeft een sterke voorkeur voor de Afrikalaan. "In Molenbeek en Koekelberg wonen mensen uit heel Afrika, van het noorden tot het zuiden. Het zou een krachtig statement zijn over diversiteit van Brussel."

De gemeentes hebben vooralsnog niet gereageerd maar De Bruyne gelooft dat de socialistische meerderheden in Molenbeek en Koekelberg wel oren zullen hebben naar zijn voorstel. "De volgende stap is een dialoog met de buurtbewoners en de organisaties die al langer met dit thema bezig zijn."
Gent stak gelijkaardig project in de koelkast

Recent heeft de gemeente Anderlecht besloten om koloniale verwijzingen in de openbare ruimte te voorzien van context. Het fel bediscussieerde Koloniale Veteranenplein zal dus niet van naam veranderen, maar in samenwerking met een werkgroep van experten en activisten is er besloten om context te verlenen aan al het koloniale erfgoed in de gemeente.

Gent daarentegen heeft de discussie over hun Leopold II-laan voorlopig in de koelkast gestoken. Het voorgestelde alternatief de 'Rosa Parkslaan' was volgens burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) "te verwarrend voor de brandweer".
Terug