NL
.
Hypocrisie: Bart Nijman mag een moslimvrouw best voor 'hoer' uitschelden
Hypocrisie: Bart Nijman mag een moslimvrouw best voor 'hoer' uitschelden
Bart Nijman van GeenStijl werd afgelopen woensdag twee keer tijdelijk geschorst door Twitter. De eerste keer was een vergissing die snel werd rechtgezet. Desondanks maakten veel journalisten er meteen een boel stennis over, alsof de Nederlandse Bob Woodward de mond was gesnoerd.

De tweede schorsing kreeg Bart Nijman omdat hij, zo probeerde het huisorgaan van journalistenvakbond NVJ, VillaMedia, ons althans wijs te maken, zich afvroeg hoe een moslimvrouw kan weten hoe bacon smaakt. De door VillaMedia verzwegen waarheid was dat Nijman werd geschorst omdat hij de vrouw in kapitalen voor 'hoer' uitschold.

Ik sprak de head honcho van de NVJ, Thomas Bruning erop aan, want die loog vrolijk met VillaMedia mee, maar Bruning negeerde me zoals gewoonlijk, totdat of Nadia Bouras of Fréderike Geerdink (die Bruning ook al eens aan zijn jasje trok vanwege zijn lakse houding te aanzien van racisme en seksisme in de journalistiek) of allebei me retweetten, toen werd er aan het bericht in VillaMedia stiekem een zinnetje toegevoegd (overigens wordt nog steeds de suggestie gewekt dat Nijman geschorst was omdat hij zich dat van die bacon afvroeg). Vervolgens ging Bruning mij de les lezen omdat ik volgens hem te kwader trouw was.

En zo kennen we het vaderlandse journalistengilde.
Verruwing is overal

De twee schorsingen van Nijman werden door alle media vermeld, van Teletekst tot de Volkskrant, de NOS en de NRC.

Daarbij werd de nadruk gelegd op die ene abusievelijke schorsing, die meteen ongedaan werd gemaakt. Dat Nijman ook werd geschorst omdat hij een moslimvrouw voor hoer uitschold, werd vergoelijkend of bagatelliserend afgedaan als ironie of 'een andere discussie'. Niet iets om veel aandacht aan te besteden in elk geval. (Alleen NRC ging verhaal bij Twitter halen waarom Nijman vanwege die 'hoer'-tweet was geschorst. Dit op dezelfde dag dat in het redactionele commentaar in NRC verzuchtend werd geconstateerd dat 'verruwing' nu overal is.) Volgens journalist Hella Hueck van Het Financieele Dagblad is Twitter 'echt de weg kwijt'.

Alle media, de NVJ voorop, wassen dus het seksistische en racistische huftergedrag van Bart Nijman weg, die een lange staat van dienst heeft op het gebied van racisme, antisemitisme, seksisme, islamfobe en klootzakkerij in het algemeen. Zo wordt de giftige machocultus op de redacties niet alleen in stand gehouden, maar ook zorgvuldig gecultiveerd. Ik lees voortdurend oproepen aan mannen om in te grijpen als ze zien dat andere mannen zich misdragen tegenover vrouwen. Welnu, afgelopen week hebben we gezien hoe alle redacties van Nederland het hebben laten afweten.
Seksueel geweld

Het is ook het zoveelste bewijs van het virulente racisme dat in onze cultuur zit ingebakken.

Toen de Algerijns-Nederlandse rapper Boef namelijk eens twee vrouwen voor hoer had uitgemaakt, was het hele land wekenlang van de leg, werd er in de Tweede Kamer opgeroepen tot een boycot van Boef, kwamen DJ's in actie en stond in de media weer het vermeende vrouwvijandige wereldbeeld van elke zwartharige Nederlander ter discussie.

Maar nu een witte racist 'hoer' roept, wordt dat ongemakkelijke feit verzwegen of gebagatelliseerd en is Twitter de schurk, omdat dat een superbelangrijke journalist de mond snoert.

"Hoer"-roepen is een gekoesterde traditie in Nijmans kringen. Bert Brussen van The Post Online doet het vaak, en wordt verdedigd door VVD'er Dilan Yezilgöz, die fanatiek jaagt op allochtonen die naar vrouwen sissen. Jan Dijkgraaf doet het vaak, niemand vindt dat erg. Baudet propageert openlijk seksueel geweld tegen vrouwen, maar geen journalist ziet daar een been in. Er wordt nog net geen stille tocht gehouden omdat Twitter wél optreedt tegen een witte man die hoer roept.

Alleen als een getinte man hoer zegt, zult gij daar aanstoot aan nemen.
Staatsintimidatie

Ik ben al twee maanden ontzettend kwaad omdat ik door het OM word vervolgd wegens het beledigen, in een column, van een racistische troll die mij en Hassnae acht jaar lang heeft belaagd met racistische, islamofobe en seksistische treitertweets. Het is een vorm van staatsintimidatie met het kennelijke doel een journalist de mond te snoeren die zich uitspreekt tegen het institutionele racisme in Nederland.

Heeft VillaMedia er al over geschreven? Neen. Hella Hueck heb ik er niet over gehoord. Niet één medium heeft er aandacht aan besteed. Terwijl het journaille normaliter al bij mijn baas mijn ontslag staat te eisen als ik een kritisch stukje over Lodewijk Asscher schrijf.

Ik wéét gewoon dat ze hopen dat ik veroordeeld word. Daarna zullen ze schrijven over mijn toon en woordkeuze en bij mijn baas om mijn ontslag gaan vragen.

Maar Bart Nijman is één van hen. Hoer-roepende, 'broodjood'-roepende, 'ongeletterde zandneger'-roepende Bart Nijman is lief. Met zijn toon is niks mis. Zijn woordkeuze is 'een andere discussie'.
Terug