NL
.
Gallerijportret van de Gestolen Eeuw
Gallerijportret van de Gestolen Eeuw
Wow, vandaag ontvingen we van een anonieme kunstenaar een foto van een 'aangepaste' poster van het @amsterdammuseum en @hermitage_amsterdam dat precies naast de ingang van The Black Archives hing.
.
Met de poster wordt er reclame gemaakt voor de permanente expositie "Hollanders uit de Gouden Eeuw" ("Portrait Gallery of the Golden Age"). De term "Gouden Eeuw" is een eurocentrische term waarin een gewelddadig deel van de geschiedenis wordt witgewassen. Hoewel er voor een deel van de Amsterdamse en Nederlandse sprake was van economische, culturele, en politieke bloei en rijkdom, kwam deze bloei en rijkdom voor een aanzienlijk deel voort uit trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen, genocide op inheemse mensen in gekoloniseerde landen en structureel geweld en uitbuiting van volkeren in o.a. Nederlands-Indië en andere kolonies.
.
De Gouden eeuw retoriek past bij het idee van 'witte onschuld'. Het was een bloedige eeuw waarin "Hollanders" met veel geweld rijkdom vergaarden door land, grondstoffen, arbeid en mensenlevens te stelen. .
Shout out naar deze anonieme kunstenaar voor het corrigeren van de poster zo voor de deur van #TheBlackArchives
Terug