NL
.
Haagse politie etnisch profileert sterjournalist NU.nl
Haagse politie etnisch profileert sterjournalist NU.nl
Avinash Bhikhie, politiek verslaggever van NU.nl, is tijdens het wachten op minister-president Mark Rutte slachtoffer geworden van etnisch profileren. Dat geeft de journalist aan in de Volkskrant. Plaats delict was het Ministerie van Algemene Zaken. "Je staat wat te babbelen, zoals zo vaak, wachtend tot Rutte naar buiten komt. Met de NOS, RTL, Volkskrant, noem maar op. Ineens vroegen politieagenten mij om mijn papieren - als enige van alle collega's die daar stonden."

Bhikhie voelt zich dan in zijn hemd gezet. "Het is een reminder. Teleurstellend, maar niet verrassend. Mijn leven is goed, prima zelfs, en op zo'n moment word ik eraan herinnerd: o ja, wacht even, ik ben een allochtoon. Collega's informeerden meteen: waarom vroegen die agenten dat alleen aan jou?"

Het is láng niet de eerste keer dat zoiets gebeurde, aldus Bhikhie. "Heb je even? Ik ben wel vaker zonder reden om mijn ID-kaart gevraagd door de politie."

Als journalist was de eerste keer tijdens zijn stage, toen hij vanwege een bommelding op weg was naar een middelbare school in Leiden. "Bij de school stonden al een paar journalisten. Ik begon vragen te stellen, net als zij. Tot ik me als enige moest legitimeren bij de politie."

"Een collega vroeg: hoe kan dat nou, waarom alleen jij? Ik moest uitleggen dat nu eenmaal zo gaat."

Het Volkskrant-interview met de sterjournalist (hij heeft bij Pauw aan tafel gezeten) kunt u lezen via Blendle.
Terug