NL
.
Grou: demonstratie tegen Swarte Pyt en racistisch profileren van journalisten (beeldverslag)
Bron: doorbraak.eu
Vandaag demonstreerden, net als drie jaar terug, zo'n twintig mensen in Grou tegen Zwarte Piet, of in het Fries: Swarte Pyt. De Grouster versie van het Sinterklaasfeest heet Sint Piter en vindt in februari plaats.

Om half elf vanochtend kwam Sint Piter per boot aan met zijn blackface-knecht, die er hetzelfde uitziet als Zwarte Piet. Aan de overkant van de aankomststeiger lieten activisten, vol in het zicht van het publiek, de levensgrote tekst "Swarte Pyt = rasisme" zien. Activisten uit het hele land, maar hoofdzakelijk uit Groningen en Leeuwarden, gingen met een bus vanuit die steden richting Grou. De mensen die de racistische karikatuur binnenhaalden, hoorden duidelijk de leuzen die de activisten riepen: "Swarte Pyt kin net", "Swarte Pyt mei net" en "Swarte Pyt is swart fertriet".

De afgelopen dagen deed burgemeester Fred Crone alsof hij tot een compromis wilde komen tussen de organisator van het protest Kick Out Swarte Pyt (KOSP) en het intochtcomité. Hij wilde voorkomen dat de demonstratie plaats zou vinden en stelde voor dat de partijen zouden onderhandelen over stappen in de richting van het afschaffen van Swarte Pyt. Zoals verwacht leverden die onderhandelingen niets op, en de activisten lieten zich niet met een kluitje in het riet sturen. Zonder harde beloften dat Swarte Pyt zou verdwijnen ging het protest gewoon door.
Bekend spandoek

Bekend spandoek.

Vandaag liet Crone duidelijk zien dat hij de activisten niet serieus neemt, en aan de kant staat van de mensen die de racistische karikatuur willen behouden. Hij zei dat hij blij was dat de kinderen niets hebben gemerkt van het protest, en dat het protest "van hem niet had gehoeven". Hij zei bovendien dat "anti-racisme helemaal geen rol speelt" (zie filmpje onderaan de gelinkte pagina) in Grou, waarmee hij lijkt te beweren dat anti-racisme niet nodig is, en Swarte Pyt wat hem betreft kan blijven.
Reeks letterborden

Reeks letterborden.

In Grou zelf werd duidelijk racistisch geprofileerd door de politie. Een aantal zwarte journalisten die Grou in wilden, werden meteen bij de benzinepomp bij de ingang van het dorp staande gehouden door de politie. Ze mochten in eerste instantie wel doorrijden het dorp in, maar werden later toch weer gesommeerd het dorp te verlaten, wat ze ook hebben gedaan. De grote groep witte journalisten werd geen strobreed in de weg gelegd. In Grou hebben ze kennelijk liever geen zwarte mensen op hun witte feestje. Een activist die vóór blackface kwam demonstreren, mocht dat gewoon midden in het stadje doen bij de intocht zelf, terwijl anti-racisme activisten dus naar de overkant van het water waren verbannen.

Joris Hanse
Op het dijkje... de actie van achteren gezien

Op het dijkje... de actie van achteren gezien
Veel pers

Veel pers.
Leuzen roepen

Leuzen roepen.
Demonstreren in Grou zelf mocht alleen als je vóór racisme was

Demonstreren in Grou zelf mocht alleen als je vóór racisme was.
Terug