NL
.
Nieuwe documentaire onthult plot om zwarten in zuidelijk Afrika te infecteren met HIV
Bron: Telesur
Nieuwe documentaire onthult plot om zwarten in zuidelijk Afrika te infecteren met HIV
Een nieuwe Sundance-documentaire onthult hoe een paramilitaire groep probeerde om HIV te verspreiden onder de zwarte bevolking in Zuid-Afrika tijdens de jaren 80 en 90.

Een voormalige inlichtingenofficier bij het South African Institute of Maritime Research (SAIMR), Alexander Jones, nam deel aan een clandestien racistisch programma opgezet door de leider van de groep, Keith Maxwell, waarbij zwarte Zuid-Afrikanen misleid werden om hen een "medische behandeling" te geven en hen daarbij met het virus te besmetten.

In de documentaire, Cold Case Hammarskjöld, bekent Jones die weinig tot geen medische kwalificaties bezat zich te hebben voorgedaan als doctor die de arme en zwarte gemeenschappen behandelde uit de lage klassen.

"Wat is er nu makkelijker dan een proefkonijn te bekomen wanneer je in een apartheidsysteem woont? Zwarten hebben geen rechten, ze hebben medische behandelingen nodig. Er komt een witte 'filantroop' die zegt, 'weet je ik ga deze klinieken openen en zal je behandelen'. En ondertussen is hij eigenlijk de wolf in schaapsvacht," vertelt Jones tijdens de documentaire die zal verschijnen op het Sundance Film Festival dit jaar.

Leden van de zwarte gemeenschap getuigden over de "vreemde behandelingen" en "valse injecties" aangeboden door de doctor, wiens naam gegrift blijft op zijn vorige doctorspraktijk in de stad Putfontein.

Filmmaker Mads Brügger en co-producent Andreas Rocksen ontdekten bewijs over het plan terwijl ze onderzoek deden naar de verdachte dood van toenmalige VN Secretaris Generaal Dag Hammarskjöld die stierf in een mysterieuze explosie in 1961 voordat zijn vliegtuig landde in Zambia. (Meer informatie over de dood en de rol van Dag Hammarskjöld in het boek van Ludo De Witte: De moord op Lumumba)

Volgens brieven met in de hoofding het SAIMR-logo waren de CIA en de Britse veiligheidsdienst MI6 akkoord dat Hammarskjöld, die een supporter van dekolonisatie was "verwijderd moest worden" stelt het post-apartheid Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie in haar rapport van 1998.

Echter is er geen concreet bewijs dat bevestigt dat Maxwell de financiële middelen had om zijn genocide-droom te bewerkstelligen.

Eén anti-abortus-doctor, Claude Newsbury, beweert zelfs, "hij was tegen genocide en probeerde een medicijn tegen HIV te ontdekken."

Echter in een recent ontdekt document schreef Maxwell: "Zuid-Afrika kan wel eens een één man, één stem met een witte meerderheid hebben tegen het jaar 2000. Religie in zijn conservatieve, traditionele vorm zal terugkeren. Abortus op vraag, drugsmisbruik en andere excessen van de jaren 60', 70' en  80' zullen geen plaats hebben in de post-AIDS-wereld."

Andere brieven onthullen hoe Maxwell's fervente ambities om het HIV-virus te isoleren en te verspreiden onder zwarte Afrikanen.

Wanneer het over AIDS ging zei Jones dat het meer was dan een fantasie, "we waren betrokken in Mozambique met het verspreiden van het AIDS-virus via medische weg."

De film onthult ook hoe de SAIMR-organisatie vol zat met aantijgingen en mysterieuze moorden op leden die gedreigd hadden te getuigen.

Een marinebioloog, Dagmar Feil werd gerecruteerd voor het onderzoeksprogramma en had haar broer benaderd over haar ongerustheid voordat ze op mysterieuze wijze werd vermoord buiten haar woning in 1990.

"Ze zat bij me en zei dat ze dacht ze haar gingen vermoorden," vertelde haar broer Karl Feil tegen de documentairemakers eraan toevoegend dat ze vermeldde dat 4 andere teamleden eerder waren vermoord.

"Het onderwerp van AIDS-onderzoek kwam meerdere malen voor, vrij los van mekaar in conversaties maar ik legde nooit het verband. Ze werd gerecruteerd om medisch onderzoek te verrichten," zei hij. "Ze maakte vooruitgang en ze werd lid van de kerngroep. Ze ging naar Mozambique om haar plichten te vervullen en... er kwam aan het licht dat ze ging getuigen."

Haar ouders richtten zich tot het Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie om de verdachte dood te onderzoeken. Na een reeks dwaalsporen en talrijke valse bekentenissen werd Feil's dood geklasseerd als een onoplosbare moord.Op de kaart hierboven voor het jaar 2016 is te zien dat zuidelijk Afrika per capita de hoogste HIV-infectiegraad heeft.

Dit artikel is in hoofdzaak een overname van een publicatie op Telesur, een mediakanaal uit Venezuela dat op dit ogenblik het slachtoffer is van de zoveelste couppoging gepleegd door de VS en haar vazalstaten.
Terug