NL
.
The Black Archives Newsflash
The Black Archives Newsflash
100 jaar vereniging Ons Suriname festival

Op 18 januari 2019 bestaat Vereniging Ons Suriname (VOS) 100 jaar, een heel eeuw! In het kader van dit zeer bijzondere jubileum organiseert The Black Archives i.s.m. VOS op zaterdag 19 januari 2019 het vereniging Ons Suriname festival. Een dag vol interessante gesprekken, twee boekpresentaties, een documentaire screening én natuurlijk een feest!

Te gast zijn o.a. Delano Veira (voormalig voorzitter VOS), Ernestine Comvalius en Andre Reeder van de voormalige Landelijke Strijd Organisatie Surinamers (LOSON), Surya Nahumury en Nyanga Weder van Welke Sporen Horen We, Akwasi & Zwart Licht en anderen. Wij nodigen je graag uit om dit samen met ons te vieren!

Vereniging Ons Suriname viert eeuwfeest met expositie

"Er ligt hier ontzettend veel zwarte geschiedenis. Van de eerste Surinamers die naar Amsterdam kwamen tot de grote groep die in de jaren zeventig in Paramaribo op het vliegtuig stapte. Het is belangrijk die geschiedenis vast te leggen nu er nog mensen zijn, die de verhalen uit de eerste hand kunnen vertellen." Lees hier een artikel uit het Parool van afgelopen weekend.


We nodigen je graag uit om het 100 jarige bestaan van 100 jaar vereniging Ons Suriname festival samen met ons te vieren en de verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland met ons te ontdekken!

Wij hopen je te zien op 19 januari!
Meld je aan via de website
Middagprogramma (14:00 - 18:30 uur)

Het programma begint met de opening van de pop up expo en het platform 'Onze Tori' 2.0. De komende maanden gaat The Black Archives op zoek naar bijzondere verhalen vanuit VOS en de Surinaamse gemeenschap.

In de middag zal er een boekpresentatie plaatsvinden over Hugo Kooks, een van de voormalige voorzitters van vereniging Ons Suriname. Een prachtig boek waarin een groot deel van de enerverende geschiedenis van de vereniging beschreven staat.

Activisme toen en nu
Vervolgens zullen we de documentaire 'Onderneming Onderdak' van Andre Reeder screenen over het racistische spreidingsbeleid en de brandgevaarlijke pensions waar Surinamers in '70 in werden geplaatst. Met Ernestine Comvalius was hij actief in de Landelijke Strijd Organisatie voor Surinamers (LOSON). Dit was een van de actiegroepen die betrokken was bij de kraakacties in de Bijlmer. Na de filmscreening mevr. Comvalius en mr. Reeder samen met actieve jongeren Surya Nahumury en Nyanga Weder van het platform 'Welke Sporen Horen We'  in gesprek gaan over het activisme van toen ten opzichte van het activisme nu.

    Beluister hier het strijdlied van de Bijlmerkrakers  
    Lees hier het artikel ''Niet voor Surinamers.' Amsterdam sloot complete wijken voor niet-witte Nederlanders' van Miguel Heilbron

Boekpresentatie 'Hugo Kooks - een progressieve leider in dienst van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam'
 

Hugo Kooks is sinds 1951, bijna zestig jaar lang, onafgebroken politiek en sociaal actief geweest. Hij heeft leiding helpen geven aan belangrijke organisaties zoals Wie Eegie Sanie, de Vereniging Ons Suriname, het Congres van de Eenheid, het Suriname Comite en de Volkspartij. Deze organisaties hebben de grondslag gelegd bij leiders zoals bijvoorbeeld Eddy Bruma, Eugene Gessel, Frank Essed, Jules Sedney en vele anderen.


Hugo heeft vooral een rol gespeeld bij het in stand houden van de sociale en politieke infrastructuur, specifiek in Amsterdam, maar indirect ook in andere Nederlandse steden waar Surinaamse organisaties bestonden die contact met de Vereniging Ons Suriname onderhielden.

 

Met bijdragen van: Iwan Elstak, Astrid Elstak - Lie Pauw Sam,Frank Naarendorp, Femke Schipper en Delano Veira
Avondprogramma (19:30 - 22:00 uur afterparty)

Akwasi - Laten we het er maar niet over hebben
In de avond zal zullen we het hebben over de gedichtenbundel 'Laten we het er maar niet over hebben' van Akwasi. Op 24 oktober werd de bundel gelanceerd, inmiddels is de vierde druk al in de verkoop. Verschillende speciale gasten zullen gedichten uit de bundel voordragen, daarnaast zal er een Q&A met Akwasi plaatsvinden.

Q&A en Bliksemoptreden Zwart Licht
In 2018 brachten ze het album Bliksem uit, een album vol maatschappijkritische en soms ook luchtige en harde hiphop nummers. Akwasi zei hier het volgende over:

''Zwart Licht bestaat sinds 2007. Het staat voor al het zwarte dat wij in een goed daglicht willen plaatsen. Als je een woordenboek opent, zie je achter het woord zwart altijd iets staat met een negatieve connotatie. Het staat voor licht in het donker en dat is de bliksem.''

Aan het einde van de avond volgt een Bliksemoptreden en Q&A met Akwasi, HayZee en Leeroy van Zwart Licht over de rol van kunst en muziek in sociale verandering. Check hier hun laatste video 'Koningsdag' met Winne.

Wanneer? zaterdag 19 januari 2019
Waar? vereniging Ons Suriname / The Black Archives
Tijd? Middagprogramma (14:00 - 18:30 uur) / Avondprogramma (19:30 - 22:00 uur afterparty)
Entree? €10,- middag of avondprogramma €16,- dagkaart
Terug