NL
.
Het activisme van de jaren '70 en '80 en de Surinaamse Bijlmerkrakers
Het activisme van de jaren '70 en '80 en de Surinaamse Bijlmerkrakers
Wist je dat Surinamers woningen hebben gekraakt in de Bijlmer in de jaren '70? Het was een van de vormen van zwart activisme in die periode. Surinaamse activisten streden met kameraden tegen racisme en discriminatie en voor goede huisvesting.
.
De Bijlmerkrakers hadden zelfs een eigen strijdlied 'Krakers fu Bemre' (Krakers van de Bijlmer). Andre Reeder en Ernestine Comvalius waren in de jaren '70 en '80 actief in de LOSON, 'Landelijke strijdorganisatie van Surinamers in Nederland'. Surya Nahumury en Nyanga Weder proberen nu o.a. middels het project #WelkeSporenHorenWe via muziek en kunst verandering teweeg te brengen. Zouden anti-zwarte piet activisten van nu bijvoorbeeld ook een strijdlied moeten hebben?
Op zaterdag 19 januari 2019 blikken we met hen terug op het activisme uit de jaren '70 - '80 ten opzichte van het activisme nu. We geven 2 x 2 kaarten weg aan jongeren uit de Bijlmer! Ken je iemand uit de Bijlmer die dit verhaal moet kennen? Laat dan een comment achter, dit weekend kiezen we de winnaars. .
Een kaartje reserveren kan via de website!
Terug