NL
.
18 hoogtepunten uit 2018 van The Black Archives en een vooruitblik op 2019
18 hoogtepunten uit 2018 van The Black Archives en een vooruitblik op 2019
18. Rondleidingen
Door de rondleidingen van The Black Archives kan men kennismaken met het archief. Tijdens de rondleidingen bespreken wij onze ontstaansgeschiedenis, de boekencollecties van zwarte intellectuelen en bewegingen en bijzondere gebeurtenissen uit de verborgen zwarte geschiedenis aan de hand van stukken uit de archieven. Dit jaar kwamen o.a. Angela Davis, Emory Douglas, Winne, Zwart Licht, Opal Tometi en vele anderen langs! In 2018 hebben we meer dan 50 rondleidingen gegeven. Bekijk de foto's hieronder om te zien welke groepen en bekende (niet-)Nederlanders we op bezoek hadden!
17. Verlenging van expositie 'Zwart en Revolutionair'
Wij ontdekten het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud: een verborgen geschiedenis van een avontuurlijke strijd tegen kolonialisme, racisme en economische ongelijkheid. Zij reisden vanaf de jaren '20 de wereld over en werden onderdeel van een internationaal netwerk van zwarte revolutionairen. Na WO2 en werden ze actief bij vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Op 25 november 2017 openden we de expositie Zwart & Revolutionair, wegens de grote belangstelling voor deze tentoonstelling werd het tot en met juli 2018 verlengd.

Lees hier ons artikel over de Huiswouds: "Dit vergeten echtpaar streed honderd jaar geleden al tegen racisme"

16. The Black Vote
Op 17 maart organiseerde wij het politiek café 'The Black Vote' voor Afrikaanse en Afro-Caribische kiezers in Amsterdam. We gingen met kandidaat gemeenteraadsleden van diverse partijen in gesprek over de politieke participatie en representatie van zwarte Nederlanders aan de hand van 'de zwarte lijst': 10 belangrijke onderwerpen voor Zwart Nederland.
Foto

15. Verhuizing van grootste donatie aan The Black Archives
In juli 2017 ontvingen wij de grootste donatie binnen onze collecties: de Frits Corsten Collectie. Zoals deze collectie liet blijken was dhr. Corsten een grote boekenliefhebber die enorme interesse had in Surinaamse geschiedenis, politiek en cultuur. Tevens was hij lid van Vereniging Ons Suriname tijdens haar politieke transformatie. Op 2 juni 2018 is meneer Corsten helaas overleden. Zijn gedachtegoed zal blijven voortleven in The Black Archives.
Foto

14. The Black Archives x De Correspondent x Fun X
Over bepaalde cruciale episodes uit de Nederlandse geschiedenis leer je niet of nauwelijks op school. Terwijl iedereen ze zou moeten kennen om een goed gesprek over identiteit, ongelijkheid, racisme en discriminatie te voeren. Daarom vertelden we die verhalen alsnog, mét De Correspondent en FunX. Lees hier alle verhalen terug.

13. Ontvangst van Martin Luther King Jr. beeld
Kunstenaar Airco Caravan heeft vijftig standbeelden gemaakt van Martin Luther King Jr. voor diegene die Kings' droom, vijftig jaar na zijn dood, in leven houden. Op de internationale dag tegen racisme & discriminatie, 21 maart 2018, mochten wij met Sylvana Simons (BIJ1) en Harcourt Klinefelter (ex-persvoorlichter Martin Luther King Jr.) dit beeld in ontvangst nemen.
Foto

12. Touren met Well Made Production's: Beneatha's Place
Na de succesvolle productie van 'A Raisin in the Sun', mocht The Black Archives opnieuw inleidingen verzorgen voor het tweede theaterstuk Beneatha's Place van Well Made Productions. Tijdens deze tour, bracht de schrijver van dit stuk, Kwame Kwei-Armah, een bezoek aan The Black Archives.
Foto

11. Openingslezing van Keenga - Yahmatta Taylor
Op 20 april gaf de Afro-Amerikaanse welbekende activist en professor Keeanga -Yahmatta Taylor een openingslezing van het Marxisme Festival bij The Black Archives genaamd 'Building Solidarity and Fighting the Right'. Zij bezocht onze archieven om de zwarte geschiedenis in Nederland te leren kennen. De volgende dag sprak zij over de gedachtegoed van het zwart feminisme.
Foto10. Bezoek van prof. Angela Davis en prof. Gina Dent
Op 16 mei bezocht Prof. Angela Y. Davis and prof. Gina Dent The Black Archives en boden wij hen een privé rondleiding in het archief en bij de tentoonstelling Zwart & Revolutionair. Zij vertelde tijdens haar speech op de Vrije Universiteit dat deze expositie in Amsterdam haar meer thuis laat voelen dan sommige plekken in de Verenigde Staten.
Foto

9. Ket Koti 2018
Op 1 juli Keti Koti, blikken wij terug op een bijzonder jaar: de succesvolle crowdfundingcampagne "Maak verborgen zwarte geschiedenis zichtbaar" waarbij we meer dan €20.000 opgehaald voor The Black Archives tijdens Keti Koti 2017. Tijdens deze talkshow in de Boni-Tula-tent met Jerry Afriyie en interview met The Black Archives.
Foto

8. The Black Queer Archives
Tijdens Pride of Color 2018 werd publiekelijk gemaakt over het bestaan van The Black Queer Archives bij The Black Archives. Deze archieven bespreken de zwarte queer geschiedenis in Nederland en worden momenteel opgezet met activisten en community members van verschillende generaties zoals Naomie Pieter en members van Flamboyant. Donaties rondom deze geschiedenis zijn altijd welkom.
Foto

7. Books & BBQ: Tweede editie
Wij organiseerde 21 juli de tweede editie van het Books & BBQ festival: een ontspannen manier om kennis te nemen van de verhalen uit The Black Archives. Een programmering met Akwasi van Zwart Licht, Hatta en de Kom, kunst & activisme en de documentaire Drie Vrouwen van Ida Does. Volg onze pagina voor de volgende editie van Books & BBQ Festival
Foto

6. Studiereis Suriname en het Caribische gebied
In de zomer verrichtte medeoprichters Jessica de Abreu en Mitchell Esajas veldwerk in het Caribisch gebied. Zij zetten hun onderzoek voort over de Huiswouds die zich in 2017 vertaalde in de expositie Zwart en Revolutionair. Zij reisden af naar Suriname, Brits-Guyana, Trinidad, Jamaica, en Curaçao om sporen van de Huiswouds te vinden in de archieven.
Foto

5. Opening 'Onze Tori'
Na het succes van 'Zwart en Revolutionair', opende The Black Archives haar tweede tentoonstelling 'Onze Tori: verhalen van Surinamers in Nederland'. Onze Tori is een nieuw oral history project om verhalen over hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, maar ook over kunst, sport en alles daar tussenin te belichten.

4. Burgemeester en wethouders van Amsterdam op bezoek
In november bracht de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een bezoek aan The Black Archives en vereniging Ons Suriname. Eerder dit jaar kwamen de voormalige wethouder van diversiteit Simone Kukenheim en de huidige wethouder van Kunst & Cultuur Touria Meliani langs. Wij gaven ze een rondleiding in het archief en onze pop-up expositie 'Onze Tori'. Tijdens deze bezoek bespraken wij over zwarte en Surinaamse gemeenschappen in Amsterdam, en de toekomst van deze groep in de stad.

3. Bezoek van Emory Douglas van Black Panther Party
Tijdens het symposium 'All Power To The People', werden wij door WestDenHaag uitgenodigd voor een pop-up expositie en panel over archieven en verzet. Emory Douglas (Ministry of Culture bij The Black Panthers), Firoze Manji (oprichter Pamazuka News) and Aldon Kimbrough (collector) bezochten The Black Archives. Bekijk onze leeslijst hier.

2. Self-care, heling en balans
Opnieuw zagen wij hoe vreedzame anti-zwarte piet demonstranten werden bedreigd en belaagd door (extreemrechtse) voorstanders van zwarte piet. Het demonstratierecht is op vele plekken weer geschonden. Omdat het voor velen (emotioneel) intense weken zijn geweest, gaven we aandacht aan 'self care' en hoe je toch in balans kan blijven onder deze omstandigheden.
Foto

1. Winnaar van de AFK Stimuleringsprijs 2018
In 2018, wonnen wij  de belangrijkste kunstprijs van Amsterdam die jaarlijks wordt uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die op bijzondere wijze de kunst stimuleren. De jury schreef: "Ze zijn moeilijk vast te pinnen. Want is het een kunstinstelling, een historisch archief, een plek waar activisten samenkomen of een debatcentrum? Het is het allemaal en juist die combinatie - op dat kruispunt van meerdere vakgebieden - maakt dit initiatief zo bijzonder."
Foto
 2019...100 jaar vereniging Ons Suriname

Na een prachtig jaar kijken we ook uit naar het komende jaar. Op 18 januari 2019 bestaat de vereniging Ons Suriname 100 jaar. In het kader van dit jubileum organiseert The Black Archives op zaterdag 19 januari 2019 het '100-jaar vereniging Ons Suriname festival'. Een dag waarin verhalen over migratie, hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, ondernemerschap kunst, sport en meer zullen worden gedeeld.

Middagprogramma
In de middag zal er een boekpresentatie plaatsvinden over Hugo Kooks, een van de voormalige voorzitter van vereniging Ons Suriname. We zullen de documentaire 'Onderneming Onderdak'  van Andre Reeder screenen over racistisch spreidingsbeleid en de brandgevaarlijke pensions waar Surinamers in  '70 werden geplaatst. Met Ernestine Comvalius, Andre Reeder, Suryua Nuhumury en Nyanga Weder zullen we terugblikken op het activisme van toen ten opzichte van het activisme nu. En we blikken vooruit op het jaarprogramma rondom het 100-jarige bestaan van VOS.

Avondprogramma
In de avond zal zullen we het hebben over de gedichtenbundel 'Laten we het er maar niet over hebben' van Akwasi. Op 24 oktober werd de bundel gelanceerd, inmiddels is de vierde druk al in de verkoop. Verschillende speciale gasten zullen gedichten uit de bundel voordragen, daarnaast zal er een Q&A met Akwasi plaatsvinden.
Terug