NL
.
Terugblik op 2018
Terugblik op 2018
In België leidt het vergif van xenofobie en racisme dat Theo Francken al jaar en dag verspreidt op 6 juli tot een door racisme ingegeven aanval op een jonge vrouw met noord-Afrikaanse migratieachtergrond die een hoofddoek draagt. De vrouw wordt verminkt en halfnaakt achtergelaten door 2 aanvallers. Dit geval van racistische agressie laat zich vooral tekenen door het gebrek aan interesse van nieuwsmakers, en dat in de komkommertijd. De voorpagina's heeft dit nooit gehaald en het handvol kranten dat erover bericht doet dit online in de daluren met weinig visibiliteit. Een maand later zijn er nog de racistische gezangen op een Belgisch festival gericht naar 2 zwarte meisjes en een zwarte tiener die op de treinsporen wordt gesleurd door een racistische man.

Op 9 november vonnist de rechtbank van Leeuwarden 34 extreem-rechtse Zwarte-Piet-aanhangers die in 2017 de A7-autosnelweg blokkeerden en daarbij levensgevaarlijke toestanden teweegbrachten. Deze rechtsextremisten waarvan een aantal al over een stevig strafblad beschikten voor onder meer geweldpleging en brandstichting wilden de bussen van KOZP tegenhouden zodat de inzittenden niet konden demonsteren tegen de racistische karikatuur. De rechtbank oordeelt dat eigenrichting niet thuishoort in een democratische samenleving en veroordeelt de meeste extreem-rechtse beklaagden tot taakstraffen.

Op 12 november houden een aantal anti-Zwarte-Piet-activisten een protest tegen de NTR met als slogan "NTR komt niet over de brug". Ze stellen het beleid van de NTR aan de kaak die het vasthouden aan de racistische karikatuur en de verbloemde communicatie er rond als strategie gebruikt voor het opkrikken van de kijkcijfers. Een deel van de activisten leiden treinreizigers om aan het treinstation van Hilversum, een ander deel blokkeert de brug naar het Mediapark zodat de voetgangers een omweg van enkele minuten moeten lopen als verwijzing naar de NTR die vele Nederlanders elk jaar om de tuin leidt.

Eind oktober trekt Kick Out Zwarte Piet (KOZP) de nieuwe anti-Zwarte-Piet-campagne op gang onder de slogan “Jaar van de Solidariteit” en stelt tot doel te demonsteren in 18 steden in het weekend van 17 november. Een aantal van de door KOZP en andere anti-Zwarte-Piet-activisten aangekondigde protesten moeten worden geschrapt, een aantal kunnen succesvol doorgaan. Nog een aantal kunnen eerst doorgaan maar moeten uiteindelijk gestaakt worden doordat extreem-rechtse pro-Zwarte-Piet-herrieschoppers, opgehitst door (voormalige nazi)krant De Telegraaf, de rechtstaat omvormden tot een wetteloze anarchie. Nederlands premier Rutte, die het jaar voordien al bewees zijn functie onwaardig te zijn met zijn impliciete steun voor de A7-blokkade, keek er naar en stemde stilzwijgend toe. En dat "voor een kinderfeest".

Op 2 december worden de resultaten bekendgemaakt van een enquête waarin gepeild wordt naar het Sinterklaasfeest. Waar in 2016 nog 65 procent van de ondervraagden aangeeft voor het behoud van de raciale karikatuur te zijn blijkt dat inmiddels gezakt te zijn naar 50 procent. De acties van KOZP en vele andere activisten die zich verzetten tegen de racistische karikatuur hebben hun effect niet gemist.

In België waar de discussie op een andere manier wordt gevoerd en protest op gesofisticeerde wijze minimaal wordt gehouden is er nog maar weinig verandering merkbaar. In een aantal steden wordt gebruik gemaakt van vegenpieten maar in Hasselt bijvoorbeeld dat nog maar net door een N-VA-burgemeester wordt geleid wordt de eerder ingevoerde vegenpiet terug vervangen door de racistische blackface-piet.

De mobilisering door anti-racisme-activisten in Nederland heeft tot gevolg dat in een aantal steden Zwarte Piet voorgoed in de ban wordt gedaan. Er zal echter nog veel water naar de zee moeten vloeien eer de Sinterklaasviering in de publieke ruimte grootschalig ontdaan is van het racistisch element in zowel Nederland als België. Zwarte Piet is racisme en zolang Sinterklaas vergezeld wordt van een knecht met racistische karikaturale eigenschappen blijft het protest, ook in 2019.

Wij wensen iedereen van harte een gelukkig en vredevol 2019.
Terug