NL
.
Fakkeltocht: Jorritsma veroordeelt sinterklaasrellen
Bron: studio040.nl
Fakkeltocht: Jorritsma veroordeelt sinterklaasrellen
Burgemeester Jorritsma heeft bij de jaarlijkse Fakkeltocht op Kerstavond opnieuw de rellen tijdens de intocht van Sinterklaas fel veroordeeld.

Hij sprak bij de start van de jaarlijkse optocht, die oproept tot vrede en verdraagzaamheid. De tocht vond maandag voor 27ste keer plaats. Jorritsma verwees naar het begin van deze traditie in 1992, toen in het Duitse Solingen aanslagen werden gepleegd op migranten. Sindsdien verzamelen zich jaarlijks vele duizenden mensen op het Wilhelminaplein om de aandacht te vestigen op de veelzijdigheid van de Eindhovense samenleving.

Vervolgens verweest de burgemeester naar de rellen een paar weken geleden op het Catharinaplein. Bij de intocht van Sinterklaas werd een stil protest van tegenstanders van Zwarte Piet ruw verstoord door hooligans van PSV. Zij schreeuwden onder meer racistische leuzen en gooiden met eieren. In de gemeenteraad sprak Jorritsma er ook al zijn afschuw over uit.

Jorritsma sprak ook over de bijeenkomst waarbij 508 'nieuwe Nederlanders' werden welkom geheten in de stad. Hij merkte op dat deze mensen trots waren dat ze onderdeel van Eindhoven mochten worden, en blij dat de Nederlandse vlag voortaan 'hun vlag zou zijn'.

Onder de ongeveer 5.000 deelnemers van de Fakkeltocht was ook de initiatiefnemer van de protestbeweging Kick Out Zwarte Piet, Jerry Affriye. Voorafgaand aan de Fakkeltocht nam hij deel aan een protestactie bij de Catharinakerk. Daar werd geprotesteerd tegen de rellen van 17 december. Deze keer waren er geen verwijzingen naar Zwarte Piet. Affriye had ook geen protestborden bij zich.
Terug