NL
.
Racisme verpakt als het 'Het Goede Doel'
Racisten, je weet wel die mensen die stiekem toch wel geloven dat bepaalde bevolkingsgroepen inferieur zijn ten op zichtte van andere, kiezen de Sinterklaasviering uit om racisme en sociale ongelijkheid te promoten, op zich logisch want een heilige witte Sint wordt gecontrasteerd door Zwarte Pieten als dienaren. De racistische sinterklaasverenigingen die vasthouden aan de blackface-figuur zetten zich ogenschijnlijk in voor "het goede doel" en dé minderbedeelden en strooien met speelgoed en snoep. Ze begeven zich dan onder kinderen en laten zich nog het liefst fotograferen met bruine en zwarte kinderen. Het racisme wordt verdoezeld, verborgen met de schaamlap van "het goede doel". Neem nu Voorpost die de ene keer uitgedost als Zwarte Piet snoep uitdeelt en zich graag laat fotograferen met noord-Afrikaanse kindjes (en mama's met hoofddoek) in een poging racisme-kritiek van zich af te borstelen en even te veinzen dat het niets met racisme heeft te maken en de dag erop een optocht houdt tegen islamisering. Wegwerpbondgenootschappen zeg maar met in het achterhoofd de promotie van witte suprematie.


Goed doen om in de volksgunst te komen, een beproefd recept. Ik vond het altijd iets voor tweederangsdictators en dacht dat dat in Nederland en België niet werkte, maar dan zat ik er toch lelijk naast. Op de sociale media buitelen ze over elkaar heen om toch maar te ontkennen dat Zwarte Piet iets met racisme te maken heeft. Als het geen raciale karikatuur is dan is het van het schoorsteenroet en als de kleren vlekkeloos blijken te zijn dan is het gewoon je verbeelding die niet werkt. Met een kijvend vingertje wordt alvast naar anti-racisme-activisten gewezen die de hele Zwarte-Pieten-discussie levendig houden terwijl er belangrijkere problemen elders zijn en dan nog liefst in andere landen behalve Nederland of België.

's Avonds nam ik mijn kinderen op schoot en ik vertelde ze het verhaal van onze decadente held Sinterklaas en zijn sullige Zwarte Pieten.

Ik legde uit dat je schijt mag hebben aan alles en iedereen, maar dat "het goede doel" het allerbelangrijkste is omdat je daarmee alle racisme kunt goedpraten. Kinderen nog voor ze goed en wel kunnen praten inbedden dat wit superieur is en zwart inferieur bijvoorbeeld.

Alludatie op een NRC-artikel.
Terug