NL
.
In 1989 waren er al witte pieten op tv bij Ivette Forster en Guily Koster
 In 1989 waren er al witte pieten op tv bij Ivette Forster en Guily Koster
In 1989 waren er al witte pieten op tv! Het verzet tegen zwarte piet is niet nieuw. Dit beschreven oprichters van The Black Archives Jessy de Abreu, Miguel Heilbron en Mitchell Esajas al in hun artikel "Zwarte Piet is morgen weer vertrokken. Het racisme blijft" voor de serie Verzwegen Geschiedenis op De Correspondent. In de pop-up expo 'Onze Tori' is er een prachtig portret te zien van Ivette Forster en een exemplaar van 'het boekje 'Al is hij zo zwart als roet' uit 1988.

Ivette Forster, geboren in Amsterdam, presenteerde van 1987 tot 1990 samen met Guily Koster 'Bij Lobith', het eerste zwarte tv-programma van Nederland. Hierna presenteerde ze ruim 7 jaar het AT5 Nieuws bij de Amsterdamse TV-zender AT5. Ze is momenteel me- de-eigenaar van 529 Media Productions en 529 Events, gevestigd in het pand van Vereniging Ons Suriname. Ze organiseren/produceren onder meer het Kwaku Summer Festival, Reggae Lake Festival en het Keti Koti Festival.

In de expo 'Onze Tori' is er een portret van Ivette gemaakt. Daarnaast is er een Magazine 'Full Color - Maandblad voor Kleurrijk Nederland' uit 1991 met Ivette op de cover en een interview met haar, onder meer rondom het tv-programma 'Bij Lobith' en het boek 'Al is hij zo zwart als roet' van Rahina Hassankhan. Tijdens een aflevering van het programma 'Bij Lobith' (VPRO, 11 september 1989) werd ze hierover geïnterviewd door Guilly Koster. Bekijk hier het interview terug!

Wil je een rondleiding in The Black Archives en de expo 'Onze Tori'? Meld je dan aan via de webpagina.

Copyright: VPRO / Video teruggevonden via Usha Marhé

Op 11 november 1988 verscheen er een interview met Rahina Hassankhan in De Telegraaf, lees het hieronder.
Terug