NL
.
Onrust bij intocht van de Sint: angst, woede en een strafrechtelijk onderzoek
Bron: trouw.nl
Onrust bij intocht van de Sint: angst, woede en een strafrechtelijk onderzoek
Tijdens de intocht van de goedheiligman in Rotterdam liep de spanning zaterdag hoog op, net als elders in het land. Een fysieke confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bleef uit door ingrijpen van de politie.

De groep van zo'n honderd mensen weigert om zich op te stellen in het vak dat voor deze demonstratie tegen Zwarte Piet is gereserveerd. De groep besluit over de Erasmusbrug terug te gaan naar het startpunt op Rotterdam-Zuid, als de kop van de stoet wordt aangevallen door twee jonge mannen. Die worden onmiddellijk besprongen door de massaal aanwezige politie, en ingerekend. De demonstranten vervolgen hun weg naar huis. En dan komt Sinterklaas aan.
Recht om te demonstreren

Het ging dit weekend meer om recht en ruimte om te demonstreren, dan om de man in kwestie en zijn al dan niet gekleurde helpers. In Nijmegen zag Kick Out Zwarte Piet (KOZP) af van de geplande demonstratie vanwege bedreigingen. En bussen die naar Den Helder zouden gaan om de lokale demonstratie te versterken, gingen niet, omdat werd gevreesd dat 'pro-Pieters' de weg zouden blokkeren, zoals vorig jaar in Friesland gebeurde.

"Het is erger geworden", zegt Alvin Ritgers, van de Rotterdamse afdeling van KOZP. "Door de rechterlijke uitspraak over Dokkum, die heeft laten zien dat een demonstratie met geweld tegenhouden heel lucratief is. En door burgemeesters die al hun creativiteit uit de kast halen om het recht op demonstreren in te perken."

In Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb twee vakken laten maken, op enkele honderden meters van de kade waar de pakjesboot zal aanleggen. Eén vak voor de demonstranten tegen Zwarte Piet, en aan de andere kant van de weg een vak voor pro-Pieters, de 'racisten', zoals deelnemers aan deze demonstratie zeggen. Dat racistenvak blijft leeg, en de KOZP-demonstranten wil van het hun toegewezen vak geen gebruik maken.

"Rotterdam moet zich schamen", zegt Ritgers. "Demonstreren is toegestaan, maar niemand mag er last van hebben. We worden hier tegengehouden, terwijl verderop de raciale optocht gewoon kan doorgaan. Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar Amsterdam doet het beter dan wij. Terwijl Rotterdam de meest diverse stad van het land is."

"Ik ben bang", zegt Zaire Krieger, een jonge vrouw. "Ik las vanochtend op Twitter oproepen: als we zo'n bus met demonstranten tegen Zwarte Piet zien, gaat-ie op z'n kant. Je voelt je ongewenst, het is eng." Even later pakt ze megafoon om de groep van zo'n honderd mensen van alle kleuren aan te moedigen: "Vrouwenkiesrecht, verbod op kinderarbeid, allemaal verkregen na protest!" We gaan ergens komen, zegt Krieger even later. Waar dan? Bij de roetveegpiet? "Vind ik een goed compromis."

"Het is een compromis van niks", reageert Anita Risseeuw. "Maar à la, als iedereen het daarover eens kan worden, vind ik het goed." Ze woont hier in de buurt. Vorig jaar was ze er niet bij, maar nu wilde ze haar steun betuigen aan de demonstranten. "Ik ben zelf Zwarte Piet geweest vroeger, met alles erop en eraan. En toen ze begonnen met verwijzingen naar de koloniale tijd en de slavenhandel vond ik dat een beetje overdreven. Maar dan ga je erover nadenken, en dan hebben ze toch een punt. Dat het nu zo hoog oploopt, komt doordat een groep Nederlanders zich helemaal ingraaft. Je ziet het hier hè, het geweld komt van hun kant. De tegenstanders van Zwarte Piet zijn niet extremer geworden. Die vragen gewoon wat ze altijd hebben gevraagd: hou een beetje rekening met ons."
OM onderzoekt intocht Eindhoven

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de wanordelijkheden in Eindhoven rondom de intocht van Sinterklaas. Dat meldde de politie zaterdag. Er werden in totaal zes arrestaties verricht.
Een flinke groep voetbalhooligans zocht zaterdag eerder op het Catharinaplein in Eindhoven de confrontatie met demonstranten van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In totaal werden zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. "Ze gooiden met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt." KOZP hield zich aan de afspraken, aldus de politie. De demonstranten moesten in veiligheid worden gebracht.
Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. Behalve om openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen.
Volgens burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is er een grens overschreden. "In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans."
Jorritsma: "Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt."
Terug