NL
.
Nominatie AFK prijs
Nominatie AFK prijs
Op dinsdag 5 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018 bekend gemaakt: zangeres Nora Fischer, online radiostation Red Light Radio en archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives (categorie Stimuleringsprijs), beeldend kunstenaar Melanie Bonajo, platform voor kunst en cultuur Framer Framed en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock (Beste Prestatie), regisseur jeugdtheater Liesbeth Coltof, grafisch ontwerpstudio Experimental Jetset en stichting Thami Mnyele (bewezen kwaliteit).

Aandacht voor vergeten verhalen
Als voorzitter van de Amsterdamprijsjury maakte NOS-presentator Simone Weimans de genomineerden bekend. Weimans: "Van een eigenzinnige Amsterdamse theatermaker die internationaal tot de top van haar vakgebied behoort, tot een onalledaags kunstplatform op het snijvlak van activisme, kunst en cultuur. Van een culturele stichting die al jaren constante kwaliteit biedt, tot een artiest die in korte tijd een opmerkelijke toon en eigen taal heeft gevonden. Ze vallen op - juist omdat ze via hun werk de aandacht vragen voor vergeten verhalen en perspectieven, die niet of nauwelijks aan bod komen in de kunst."

De Jury over The Black Archives:
"In slechts 3 jaar tijd groeide The Black Archives uit tot een inspirerende ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in onze gedeelde koloniale geschiedenis en hoe die geschiedenis tot op de dag van vandaag haar sporen na laat. Er blijkt een grote honger te zijn naar kennis over het zwarte perspectief en The Black Archives stilt deze op gevarieerde wijze."

Lees verder op de website van het AFK.

Verrijking van het culturele leven
Vanuit de ambtswoning van de burgemeester, heette de nieuwe wethouder kunst en cultuur, Touria Meliani, de genomineerden welkom. Vervolgens richtte AFK-directeur Annabelle Birnie het woord tot de negen genomineerden. Birnie benadrukte dat de negen genomineerden elk op hun eigen manier een cruciale rol spelen in het verrijken van het culturele leven - in de stad, en ver daarbuiten. In hun werk kiezen ze er uitdrukkelijk voor de makkelijke weg te mijden.

"Negen uitzonderlijke makers en culturele organisaties die durven weg te gaan van de gebruikelijke paden. Die zich vanuit een sterke drive inzetten voor de kunst en cultuur in de hoofdstad - niet voor zichzelf, maar haast ondanks zichzelf."

Erkenning van belang van zwarte perspectieven

"Namens The Black Archives waren Jessica de Abreu, Mitchell Esajas en Miguel Heilbron aanwezig bij de presentatie van de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018.

We zijn in 2015 in een kleine ruimte in Amsterdam Noord begonnen met de persoonlijke boekencollectie van UvA-socioloog Waldo Heilbron. Inmiddels zijn ook (delen van) persoonlijke boekencollecties toegevoegd van andere zwarte denkers, zoals Philomena Essed, Glenn Willemsen, Hermina en Otto Huiswoud, Frits Corsten en anderen. En via The Black Archives is inmiddels ook een groot deel van het archief van Vereniging Ons Suriname toegankelijk, een van de oudste zelforganisaties van migranten in Nederland die in 2019 honderd jaar bestaat.

Het is mooi om te zien dat er zoveel interesse en behoefte is aan zwarte perspectieven in de literatuur, in de wetenschap en in de kunst en cultuur. Vanuit The Black Archives proberen we verhalen en geschiedenissen die vaak verborgen blijven zichtbaar te maken. Dat hebben we afgelopen jaar onder andere via de expositie Zwart en Revolutionair gedaan met de hulp van kunstenaars Raul Balai, Iris Kensmil en Brian Elstak, curator Imara Limon en de steun van meer dan 750 donateurs. Sinds de opening zijn er al duizenden mensen met uiteenlopende achtergronden langsgekomen om het archief en de expositie Zwart & Revolutionair te bezoeken. Het laat zien dat kunst essentieel is om belangrijke verborgen verhalen te vertellen die maatschappelijk en politiek relevant zijn.

Vanaf de start van The Black Archives hebben tientallen mensen op heel veel verschillende manieren bijgedragen aan waar we nu zijn. Wij zien de prijs als blijk van waardering voor het werk van velen."

De expositie Zwart & Revolutionair is nog te bezoeken t/m 22 juli, boek nu een rondleiding!
Terug