NL
.
Agent die betrokken is bij (mogelijk) grootste gerechtelijke dwaling ooit, is werkzaam als docent verhoortechnieken bij de politieacademie
Agent die betrokken is bij (mogelijk) grootste gerechtelijke dwaling ooit, is werkzaam als docent verhoortechnieken bij de politieacademie
Wat is er gebeurd
Het NRC schrijft: "negen mannen die onherroepelijk veroordeeld werden tot celstraffen van vijf tot twaalf jaar wegens een dodelijke roofoverval precies twintig jaar geleden in Arnhem zijn wellicht onschuldig veroordeeld. Het gaat mogelijk om de grootste gerechtelijke dwaling ooit in Nederland."

De negen mannen, op een na van Turkse komaf, werden veroordeeld voor het beroven en doodschieten van een 63-jarige vrouw in haar woning in Arnhem. Dit gebeurde in 1998. Eén van de veroordeelden pleegde zelfmoord in de cel. De verdachten werden veroordeeld op basis van bekentenissen die werden afgelegd door twee van de verdachten. In de berichtgeving hierover vallen twee zaken op.

Getuige zag maar één dader

Bij de roofoverval was er een getuige aanwezig op wie ook geschoten werd - zij overleefde het. Zij zag maar één dader. Toch zijn er, onbegrijpelijk maar waar, negen mannen veroordeeld voor de roofoverval.

Schandalige verhoortechniek

De verdachten zijn veroordeeld op basis van bekentenissen, maar bij het afnemen van de verhoren is er ontzettend veel misgegaan.

Het NRC schrijft dat een agent dreigde met het afhakken van een vinger bij een verdachte als hij zou liegen. Een andere verdachte "kreeg te horen dat hij twintig jaar cel zou kunnen krijgen omdat het voor de politie makkelijk is zijn gezichtsprofiel te laten lijken op de in het dossier aanwezige compositietekening."

In de Volkskrant is een deel van het verhoor uitgeschreven, zodat je kan zien hoe het ging. De agent zegt tijdens een verhoor tegen de verdachte dat anderen verklaringen hebben afgelegd waarin ze hem aanwijzen. Hij zegt ook dat de verdachte het risico heeft om voor 20 jaar de cel in te gaan, als hij niet gaat praten over zijn rol. De verdachte heeft alle details fout (was het buiten licht of donker, wat was het merk en kleur van de auto) maar de agenten helpen hem om alles juist te verklaren.

Maar nu komt het (hou je vast): de agent in kwestie is werkzaam bij de politieacademie. Hij is daar docent verhoortechnieken! Hij wil niet reageren op het artikel, schrijft de Volkskrant.

Hoe gaat dit verder

Bovenstaande informatie staat in een rapport van de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken. Dit advies is uitgebracht aan de procureur-generaal van de Hoge Raad. Als het advies wordt overgenomen, zal de Hoge Raad mogelijk oordelen dat de hele strafzaak over moet.
Terug