NL
.
Wees geen VOC-Mentaliteit. Wees Tula!
Wees geen VOC-Mentaliteit. Wees Tula!
Vandaag herdenken we Tula!

Op 17 augustus 1795 begon op Curaçao de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen onder leiding van de Curaçaose verzetsheld Tula.

Op die dag legde een groep tot slaaf gemaakten, onder leiding van Tula het werk neer op plantage Kenepa. Geïnspireerd door de Haïtiaanse revolutie, kwamen ze in opstand voor hun vrijheid en een menswaardig bestaan. Na het verjagen van de toenmalige plantage-eigenaar Caspar Lodewijk van Uytrecht trokken ze verder naar de naburige plantages om hun lotgenoten te informeren en de tot slaaf gemaakten te bevrijden uit gevangenschap.

De schrik zat er goed in voor de witte onderdrukkers en men vond het tijd worden om te gaan onderhandelen met Tula en zijn inmiddels ruim 1000 medestrijders. Tijdens de onderhandelingen met Nederland vertelde Tula aan Pater Jacobus Schinck, die mee was gekomen om Tula over te halen om de opstand te staken: "Wij zijn al te zeer mishandeld, wij zoeken niemand kwaad te doen, maar zoeken onze vrijheid"

Ondanks de vreedzame bedoelingen van Tula en zijn medestrijders werd hij in oktober 1795 door Nederland gemarteld en gedood. Zijn hoofd werd op een spies tentoongesteld (op de plek waar nu het winkelcentrum Riffort staat op Curaçao) om een toekomstige opstand uit de hoofden en harten van de tot slaaf gemaakten te jagen. Naast Tula werden er ruim 100 tot slaafgemaakten geëxecuteerd.

Jaarlijks herdenkt men op 17 augustus op Curaçao (en op steeds meer plekken in Nederland) deze historische opstand. Tula en zijn medestrijders worden tijdens deze dag geëerd. Hun strijd is een aanmoediging en inspiratie voor vele zwarte Nederlanders die nog steeds moeten vechten voor een gelijkwaardige positie in Nederland en in het Koninkrijk.

Vaak wordt er gesteld dat de tot slaaf gemaakten niet in opstand kwamen en/of dat ze niet wegliepen omdat het leven op de plantage meeviel. De opstand onder leiding van Tula laat zien dat die opvatting niet klopt. De wrede terechtstelling van Tula en anderen laat bovendien zien dat Nederland alles op alles zette om slavernij in stand te houden. Men schuwde bloedvergieten en misdaden tegen de mensheid niet.

Wij staan vandaag stil bij Tula en alle andere strijders die mensenrechten belangrijker vonden en vinden dan een VOC-mentaliteit en samen met ons een samenleving nastreven waarin iedereen meetelt en mee kan doen.

Meer info over Tula:
Tula Lezing 2018 (LET OP: vanavond)
https://www.facebook.com/events/248761462394846/

Tula in opstand
https://tula-corsow.webnode.nl/over-ons/

Tula. De slavenopstand van 1795 op Curaçao (Boek)
https://www.historischnieuwsblad.nl/.../73659144914/kopen.html
Terug