NL
.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar bij Zaanse Schans
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar bij Zaanse Schans
Op zaterdag 17 november vindt de nationale Sinterklaasintocht plaats in Zaanstad. Vanuit Spanje laat de Sint weten uit te kijken naar de intocht in Zaanstad. Begin maart had de NTR geklaagd dat geen enkele gemeente zich had gemeld voor de intocht (met dank aan Jenny Douwes en gelijkgezinde extreem-rechtse media als nazikrant De Telegraaf, TPO, ...). Daarna kwamen beetje bij beetje de aanmeldingen alsnog binnen.

Tot op heden waren de nationale Sinterklaasintochten het decor van racistische Zwarte Pieten. Aangezien er geen kentering merkbaar was werd hiertegen de laatste jaren dan ook gedemonstreerd wat voor uitdijnende beveiligingskosten zorgt. Vorig jaar in Dokum werden anti-Zwarte-Piet-activisten op de autosnelweg in ware Mad-Max-stijl klemgereden door Zwarte-Piet-aanhangers met allerlei kop-staart-botsingen tot gevolg. In het dorpje Dokum zelf maakte dit extreem-rechtse gespuis vervolgens hun opwachting gewapend met onder meer vuurwerk. Niet alleen de extreem-rechtse Zwarte-Piet-aanhangers van de racistische karikatuur Zwarte Piet hinderen de anti-Zwarte-Piet-activisten bij het uiten van hun vrije mening. Ook de overheid via de politie deed de laatste jaren haar duit in het zakje door vreedzame anti-Zwarte-Piet-activisten nodeloos geweldadig te arresteren of te voorkomen dat ze bepaalde plekken konden bereiken.

NTR-woordvoerder Geralt Lammers: "Het is een fantastisch feest. Tegelijkertijd is er een maatschappelijke discussie over gaande en die moet ook gevoerd kunnen worden". "Er zullen zich mogelijk demonstranten melden en die hebben ook het recht om te demonstreren. De komende maanden heeft de gemeente bij de voorbereiding van de intocht dan ook contact met alle betrokken partijen, zoals ook de politie, om alles in goede banen te leiden. Laten we vooral hopen dat het een mooie intocht wordt."

Indien Sinterklaas vergezeld wordt van Pieten die geen stigmatiserende en racistische kenmerken vertonen zoals ook de VN en de Kinderombuds eisen wordt het ongetwijfeld een mooie intocht.
Terug