NL
.
Korpschef Akerboom staat racisme toe
Korpschef Akerboom staat racisme toe
Wat is er gebeurd
Weet je nog de agent die zijn broertje hielp met het doen van aangifte van oplichting? Hij werd gekleineerd door een brigadier ("je werkt zeker net zoals je vader bij de schoonmaak van de politie"), door de receptioniste als ze een afspraak maakt ("Dinsdag om 10.30 uur, kun je zo vroeg opstaan?") en daarna met geweld en pepperspray aangehouden door een inspecteur omdat hij niet geloofden dat de man een agent was ("jij ziet er helemaal niet uit als een politieman").

We gaan hierbij af op de feiten zoals deze opgetekend zijn door het NRC. In de persberichten van de politie worden deze feiten niet ter discussie gesteld.

Geen plichtsverzuim
De agent deed aangifte bij het Openbaar Ministerie. Het OM zag af van vervolging als de Politie Nederland het intern zou afhandelen. Dat deed de politie. Er kwam een berisping uit voor de inspecteur, maar hij ging in beroep tegen zijn sanctie. De uitspraak van de bezwaarcommissie werd gisteren bekend: onzorgvuldig, maar geen plichtsverzuim. De commissie oordeelt dat de inspecteur heeft "gehandeld naar de omstandigheden van de situatie." Die uitspraak is als een advies gepresenteerd aan de korpschef, Erik Akerboom. Hij had er formeel van kunnen afwijken, maar hij heeft het advies overgenomen.

Onze visie
De hoogste baas van de politie koos er voor om niet af te wijken van het advies. Hiermee stelt hij een hele duidelijke norm richting alle politiemensen: het had misschien beter gekund, maar wat hier gedaan en gezegd is, dat kan door de beugel.

Deze uitspraak, en het overnemen van het advies door de korpschef, is drie stappen terug voor iedereen binnen de politie die zich inzet tegen etnisch profileren, racisme en voor een #politievaniedereen. Dit heeft invloed op een veilige interne werkcultuur. Alle politiemensen die voor een #politievaniedereen zijn moeten NU van zich laten horen om de agent uit Amsterdam te ondersteunen.

De politie moet zich bezinnen op de werking van de klachtencommissies en de bezwaarcommissies. Als zij deze (en vergelijkbare) zaken niet beoordelen als plichtsverzuim en daar geen heldere consequenties aan verbinden, dan houdt het hier op. Dan krijgt niemand hier voet aan de grond die vecht tegen racisme. Het overnemen van het advies door de korpschef is dan ook teleurstellend en onbegrijpelijk.
Terug