NL
.
Waylon boycotte AD en Telegraaf vanwege racisme
Waylon boycotte AD en Telegraaf vanwege racisme
Waylon heeft het AD en De Telegraaf geboycot op het Eurovisie Songfestival vanwege racistische opmerkingen die hij las. Dat heeft de zanger maandagavond gezegd tegen Humberto Tan in RTL Late Night. De zanger trad op met een aantal donkere dansers om zich heen. "Uiteindelijk was het bericht: 'Waylon boycot de pers.' Dat was niet helemaal het geval, maar er werden dingen gezegd naar aanleiding van de eerste repetitie en ik ben daar behoorlijk door geraakt", zegt hij.

Kritiek kan hij over het algemeen goed aan, aldus Waylon. "Niet door de kritiek die er op een liedje is of de kritiek die je op mij hebt als zanger of persoon - dat mag allemaal - maar het moment dat je dingen gaat insinueren die met racisme te maken hebben... Dat heeft me enorm geraakt."

Racisme gaat voor Waylon een brug te ver. "Ik las in De Telegraaf - dat zich verschuilde achter iemand anders - dat het net leek of ik een landsheer was die zich leek aanbidden door vier zwarte mannen en nog veel meer van dat soort dingen. Ze bedoelen dus vier slaven. Ik heb ook nog dingen minder genuanceerd gelezen, zoals: 'Wat doen die apen rondom hem?'"

Het AD en De Telegraaf creëerden een klimaat, meent Waylon. "Ik moet je heel eerlijk zeggen: ik ben een simpele boerenlul uit Apeldoorn, maar ik heb een enorm geloof in hetgeen wat ik doe. Hetzelfde met deze jongens. We hebben met elkaar geprobeerd iets neer te zetten wat enorm zou kunnen verbinden. Dan is het zo jammer dat er gelijk een toon wordt neergezet die juist die verbintenis kapot maakt. En dat gebeurt in de pers. Ik begrijp het niet."

Het racismeverhaal komt nu voor het eerst naar buiten. Tot nu toe werd alleen genoemd dat het AD en De Telegraaf te negatief zouden zijn. "Dat hebben De Telegraaf en het AD er zelf van gemaakt. Ik heb dit toen ook gecommuniceerd. Ik kreeg de vraag of het wel handig was om ruzie te maken met het AD en De Telegraaf. Het gaat niet over slim, maar over ergens voor staan. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik direct met racisme te maken kreeg."

"De jongens waren als de dood dat ze naar huis moesten, dat het klaar was. Je zaait onrust binnen een team en dat is wat je als media kan doen: een temperatuur bepalen in een land. Ik vind dat we daar eens mee moeten gaan opletten."
Terug