NL
.
Vereniging Ons Suriname wordt uitgesloten van jaarlijkse Dodenherdenking
Vereniging Ons Suriname wordt uitgesloten van jaarlijkse Dodenherdenking
Na meer dan 20 jaar te zijn opgetrokken met de vereniging van ex-KNSM-ers, de Kroonvaarders, bij de Dodenherdenking wordt de Vereniging Ons Suriname (VOS) uitgesloten van een Dodenherdenking die jaarlijks op 4 mei wordt georganiseerd. Zonder enige aanwijsbare aanleiding op 16 januari 2016 van de Kroonvaarders een dictaat toegestuurd. De Kroonvaarders schreef letterlijk dat in de jaarlijkse toespraak die ter ere van de Dodenherdenking wordt georganiseerd: '...Enige hint of zinsformulering naar het slavernij verleden of aanverwante zaken vermeden dient te worden...'

Mede door de ongelooflijk grote inzet van de mensen op de koopvaardijschepen kon het fascisme verslagen worden in de Tweede Wereldoorlog en leven wij anno 2018 in een vrij land. Onder de moedige mensen die hun leven hebben gegeven tijdens de oorlog waren meerdere Surinaamse en Antilliaanse zeevarenden. Als gevolg van de overwinning hebben wij de samenleving ingericht zoals wij die vandaag kennen. Door deze geschiedenis te gezamenlijk te herdenken proberen wij te voorkomen dat de donkere dagen van '40 - '45 zich zullen herhalen.We hebben daarom verschillende rechten en plichten verankerd in de Grondwet; één van die rechten - het recht op vrije meningsuiting -  is gegoten in art. 7.

Vereniging Ons Suriname heeft de Kroonvaarders laten weten dat wij het recht op vrije meningsuiting, - om te mogen zeggen wat wij willen - een principieel aspect van de Dodenherdenking vinden en dat als ze bij hun standpunt bleven een gezamenlijke herdenking niet (meer) mogelijk zou zijn.

Na bemiddeling van het 4 &5 Mei Comité kregen wij telefonische excuses en het verzoek om hetgeen per mail  was verstuurd naar ons  te beschouwen als nooit te zijn verstuurd. Er zou nog een excuusbrief gestuurd worden. Dat is nooit gebeurd.

In 2017 was Mitchell Esajas, voorzitter van New Urban Collective en mede-oprichter van The Black Archives, onze gastspreker bij de 4 mei herdenking.  In zijn speech verwees hij naar het slavernijverleden (lees het hier terug.). Wij hebben begrepen dat het bestuur van de Kroonvaarders zich gestoord aan zijn speech en dat  de vereniging Ons Suriname daarom, na 20 jaar samengewerkt te hebben, niet is uitgenodigd om dit jaar de Dodenherdenking te doen. Dit is noch schriftelijk noch telefonisch aan ons meegedeeld.

VOS heeft wederom de raad en advies van het 4 &5 Mei Comité ingezet. Dit heeft echter niet geleidt tot een bevredigende oplossing. Een gezamenlijke herdenking is onder deze omstandigheden onmogelijk. In de context van de maatschappelijke discussie rondom de Dodenherdenking is de houding van de Kroonvaarders is niet alleen onfatsoenlijk, het is ook respectloos naar onze organisatie. Door VOS te verbieden naar de geschiedenis van slavernij te verwijzen plegen de Kroonvaarders een vorm van censuur. Dit is een vorm van uitsluiting van de Dodenherdenking.Ons Suriname zal daarom dit jaar niet meedoen aan de 4 mei Herdenking in de Kompaszaal te Amsterdam. Surinaamse.

Wij betreuren dat vooral voor de trouwe deelnemers wiens familie uit Suriname of de Antillen op het monument staan en die uit heel Nederland komen.
Terug