NL
.
Ingekort relaas van Olave Basabose aanwezig op de MLK-lezing
Ingekort relaas van Olave Basabose aanwezig op de MLK-lezing
Jerry Afryie: "als iedereen je mag, dan doe je niets waardevol met je leven".

Ik heb de haat van mijn landgenoten in hun ogen gezien, op de weg naar Dokkum. Ik leef al 4 jaren lang in financiële onzekerheid. Ik heb witte mensen zien komen en gaan alsof anti-racisme activisme een galerij is. Ik heb het privilege niet om mij niét bezig te houden met racisme.

MLK is nu voor ons allemaal, maar voordat hij dat werd, was hij een zwarte man. Hij was de zwarte man die op zijn plek gezet moest worden met de dood. Hij streed tegen de apathie van witte gematigde mensen in het aangezicht van onrecht.

MLK liet ons zien wat ons te wachten staat als we mens willen zijn. Geen witte Jezus, of zo, maar gewoon mensen met wratten en al. Eenzijdige kritiek op de koran verwerp ik, je vindt me aan de kant van Koerden, mijn transgender buren en allen die onderdrukking willen bestrijden.

Er is hoop, ik zie jonge mensen zeggen: stem op een vrouw, verwelkomen vluchtelingen, en nog zoveel meer..... Jerry's Martin Luther King Lezing is een monumentale Tour De Force die de oratorische, visionaire en revolutionaire nagedachtenis van MLK werkelijk eer aan doet!!!

Ik kan de wervelwind aan emoties die ik voel sidderen in de zaal en in mij niet beschrijven.... Jerry wist ons warm te maken, te betrekken, te inspireren, bewogen en oncomfortabel, hoopvol en bescheiden, boos en verbonden!!! Zo dankbaar om hier te zijn in deze ruimte.

De MLK-lezing wordt ineens een toonbeeld van kritische (en diverse) gedachtenuitwisseling tussen zwarte denkers en doeners over neo-kolonialisme, goede-doelen-industrie en slavernij... I am stanning Jerry tho!

Tekst gebaseerd Twitter-draad van Olave Basabose.
Terug