NL
.
Open brief Jerry King Luther Afriyie gericht aan Jorgen Raymann die racisme bagatelliseert
Open brief Jerry King Luther Afriyie gericht aan Jorgen Raymann die racisme bagatelliseert
Beste Jörgen Raymann,

Gisteren zag ik onderstaand item voorbijkomen. Omdat het van WNL kwam, heb ik nader onderzoek gedaan naar de uitspraken die aan u waren toegeschreven. Al geruime tijd voeren WNL en De Telegraaf een hetze tegen Nederlanders die van hun land een fijn en veilig thuis voor alle Nederlanders willen maken. Zo was er een kleine maand geleden een item op WNL over de actiegroep 'De Grauwe Eeuw' en de 'oproep' van een lid om Sinterklaas wat aan te doen. Aan tafel was pseudo-journalist Wierd Duk (in de bijt) aangeschoven, die ter aanvulling van zijn sociale media-kanalen regelmatig een podium krijgt op TV en in de Telegraaf om te polariseren voor eigen gewin. De uitzending ging over De Grauwe Eeuw, een actiegroep die niets van doen heeft met Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en met regelmaat onze vreedzame acties bekritiseert. Maar dat mocht de pret niet drukken. Elke kans die men krijgt om ons te framen als agressievelingen wordt benut. Zo werd de uitzending over De Grauwe Eeuw gebruikt om KOZP te framen. Dit is geen incident, zo gaat het er vaak aan toe. Omdat men KOZP niet kan betrappen op misstappen, wordt alles en iedereen erbij gehaald om ons negatief te kunnen framen.

Waarom zeg ik u dit? Nou, ik zeg u dit omdat uw uitlatingen tijdens de uitzending gretig werden verspreid door WNL en de rechtse media om onze oprechte inspanning voor een Nederland dat niemand uitsluit, in een kwaad daglicht te zetten. Al ga ik ervan uit dat u dit niet zo bedoelde, als tv-icoon had u dit kunnen verwachten. En wat bovenal mijn verbazing wekte, was dat er geen enkele aanleiding was om u zo te uiten. Op eigen initiatief vond u dat u zo een punt moest maken. Zonder rekening te houden met wat voor gevolgen uw woorden hebben voor mensen die zich inzetten voor een racismevrij Nederland.

Beste Jörgen, wij kennen elkaar een geruime tijd en ik heb u altijd met respect bejegend.
Ik zeg dit openlijk, omdat u zich openlijk heeft geuit en ik van mening ben dat wij, met name zwarte BN'ers, hier lessen uit moeten trekken. Uw uitspraken zijn niet alleen ongevoelig, maar het brengt ook schade toe aan de emancipatie van zwarte Nederlanders en de mensen die heel veel opofferen om het voor elkaar te krijgen dat onze kinderen, ook uw kinderen, een Nederland kunnen ervaren waar zij niet langer tweederangsburgers zijn.
Waar zij zich zonder gêne en met trots Nederlanders mogen noemen en waar hen niet, ondanks dat ze autochtoon zijn (beide ouders in Nederland geboren) en vloeiend Nederlands spreken, alsnog wordt gevraagd: 'Maar waar kom jij echt vandaan?'

Naast het feit dat de rechtse media en mensen zich achter uw uitspraken zullen verschuilen wanneer er sprake is van racisme, zorgt dit soort uitspraken ervoor dat wij niet serieus genomen worden. Ik geef het hele jaar door gastlessen en workshops aan scholen. Hier word ik steevast geconfronteerd met uitspraken en gedragingen van bekende zwarte Nederlanders. 'Als het woord neger slaaf betekent, waarom noemt Steven Brunswijk zich dan 'Braboneger'?' of 'Waarom zouden wij naar jullie luisteren, zelfs Jandino spreekt van een kleine groep'. En nu zal er vast wel bijkomen 'Jullie zien in alles racisme!'. Wanneer u zegt dat wij in alles racisme zien, ook als u niet iedereen bedoelde, wordt het zo opgevat. In uw betoog heeft u geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende groepen die opkomen voor een racismevrij Nederland en de verschillende strategieën die gehanteerd worden. Uw betoog begon met beide kanten en vervolgens ging het over een kant: de antiracisme-kant. De kant die opkomt voor u, uw familie en uw toekomst. Wij worden allemaal op één hoop gegooid en daarom zijn uw woorden schadelijk. Met deze uitspraken zet u ons stappen terug.

U was lange tijd vrijwel het enige positieve rolmodel dat wij hadden op de Nederlandse televisie en een rolmodel voor een hele generatie. Wanneer ik het oneens ben met u heb ik nooit de behoefte gehad om u publiekelijk aan te vallen of me te laten gebruiken om iets negatiefs over u te zeggen. Wanneer mensen op mij afkomen met 'Jörgen is een sell out,' ben ik degene die het nuanceert. 'Nee, Jörgen doet het op zijn manier. En zo lang het ten goede komt aan de gemeenschap moeten wij Jörgen steunen.' Uw recente uitspraken zijn echter onverdedigbaar. Wij moeten ervoor zorgen dat wanneer onze kinderen racisme en of discriminatie aankaarten op school, op hun werk of in de openbare ruimte waar iedereen zich veilig hoort te voelen, dat men niet uw woorden herhaalt: 'Er hoeft maar iets te gebeuren en bam: het is racistisch'. Want discriminatie en racisme bestaat, vooral in Nederland. En al heel lang, voor de geboorte van Nederland en de totstandkoming van onze grondwet zoals wij die nu kennen. En tot de dag van vandaag hebben wij het in dit land het nooit fatsoenlijk, constructief over racisme kunnen hebben zonder verwijten, bedreigingen en het demoniseren van de boodschapper, zowel door de dominante groep als door onze eigen mensen.

U zegt in het interview "We zijn altijd het land geweest waar we met elkaar kunnen discussiëren en waar wij open staan voor elkaars mening." Dit is niet waar en dat moet u als geen ander weten. Wij zwarte Nederlanders, met name Nederlanders van Surinaamse en Caribische achtergrond hebben in dit land altijd vanaf de zijlijn moeten toekijken hoe de dominante groep bepaalde wat zwart is, zwarte mensen vertelde wat goed voor ze was, hoe zij zich moeten uiten, wanneer zij zich moeten uiten en onder welke voorwaarden. Er is geen geschiedschrijving die kan aantonen dat Nederland ooit op een fatsoenlijke manier met zwarte Nederlanders in gesprek is gegaan over ras, discriminatie, het koloniale -en het slavernijverleden of wat ons ook bezighield. Wij moesten altijd luisteren en niet teveel lawaai maken in huize Nederland. Nu hebben wij een generatie die zegt 'fok dat'. Ik heb mijn eigen mond en ik heb dezelfde opleiding als Kees en Mirthe genoten. Ik kan prima voor mezelf praten en ik kan mijn ervaringen zelf articuleren. Die generatie, die volledig gebruik maakt van hun rechten en menszijn, verdient veel lof en steun. Zij verdienen uw respect en wanneer u zich over hen publiekelijk uitlaat, verdienen zij alle voorzichtigheid en terughoudendheid.

Het gaat u goed Jörgen. Ik sta open voor een gesprek hierover met zijn tweeën of met anderen erbij.

Love,

Jerry

Klik hier voor het volledige artikel.

Terug