NL
.
Uitzendbureaus pakken racisme aan: verplichte anti-discriminatiecursus
Een aantal uitzendbureaus gaat racisme en discriminatie aanpakken. Medewerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht gaan verplicht op een anti-discriminatiecursus. Dat meldt moederbedrijf Randstad Groep Nederland. Enkele duizenden medewerkers worden bijgeschoold om verzoeken om sollicitanten op komst te selecteren, af te wijzen.

Consumentenprogramma Radar meldde vorige maand dat bijna de helft van de 78 willekeurig gecontacteerde uitzendbureaus bereid is om geen Nederlanders van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst voor te dragen, wanneer een opdrachtgever daarom vraagt. De medewerkers handelen hiermee in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt bij Randstad Groep Nederland:

Het is gebleken dat opdrachtgevers soms vragen stellen waarmee medewerkers niet goed raad weten. Er wordt vaak niet direct om iemand van een bepaalde leeftijd of afkomst gevraagd, maar op een meer omfloerste manier. Dat maakt het ingewikkeld.

De brancheorganisaties ABU en NBBU hebben in 2011 in hun statuten anti-discriminatieregels overgenomen. Dat, in combinatie met de wet, is echter onvoldoende effectief gebleken om discriminatie te bestrijden. Ten Hoonte:

Ook toen hebben we maatregelen genomen. Maar de maatschappij is sindsdien wat verhard op dat gebied. We zijn erachter gekomen dat je het onderwerp discriminatie niet los kunt laten.

De Tweede Kamer ziet graag dat de namen van de uitzendbureaus die in het programma Radar discrimineerden, bekend worden gemaakt. Eind januari pleitte de Tweede Kamer voor naming and shaming. D66-Kamerlid Van Weyenberg:

De maat is echt vol. Vijf jaar beloofden al die uitzendbureaus beterschap, daar is niets van terechtgekomen.

Denk-Kamerlid Farid Azarkan had er geen vertrouwen in:

De belangen van de uitzendbureaus zijn stomweg te groot. Die belangen worden op allerlei plekken in de samenleving door zeer krachtige lobbyisten vertegenwoordigd.
Terug